Braila - Bazinul Docuri - Istorie
Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
299 Views

Braila – Bazinul Docuri

Braila - Bazinul Docuri

Carte postala ( din colectia personala) editata de ” Libraria Manea & Stanescu ” si circulata la 31 martie 1925 .

Aceasta c.p. prezinta Bazinul Docuri inghetat ,in iarna anului 1924 ( de la 16/01 la 13/03 ) cand Dunarea a fost inghetata total timp de 67 de zile.

Dintre multele ambarcatiuni aflate la iernat in port, se vad in imagine numele clar a doua slepuri :” MARIE ELISABETH”( putin mai jos e scris ” L. e. M.F ” , probabil numele proprietarilor) si ” PELES” ,cu o capacitate de 1078 tone, proprietatea lui Th. si Sp. Levendis din Braila.

De asemenea in plan indepartat se vad silozurile ( cladirea masiva ) construite de Anghel Saligny ,intre anii 1887 – 1891, la care s-a folosit pentru prima data in lume betonul armat !

In 22 noiembrie 1945 slepul „Peles” a fost confiscat de comunisti si trecut in proprietatea noii infiintate companii mixte sovieto-romane „Sovrom Transport” – SRT.

Slepul „Marie Elisabeth” nu apare pe lista de confiscari pentru ca probabil proprietarii ( armatorii ) nu erau cetateni romani .

 

Surse :

1) „La Commission Europeenne Du Danube et son Oeuvre de 1856 A 1931 ” , Paris, Imprimerie Nationale, MCMXXXI

2) „Navigatie si…politica ” , Carmen Atanasiu, Mariana Cojoc, Andreea Atanasiu, Editura Muntenia & Leda, Constanta, 2001

Multumim domnului Marinel Chiriac pentru informatia trimisa!

Comentarii

Alte articole

Back to Top