Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
384 Views

Braila, Farmacia Faltis

Braila, Farmacia Faltis

sursa: obiectivbr.ro

Pe strada Galati la nr. 29, se afla Farmacia Faltis, 1899, monument istoric, inrtegistrat la pozitia 82. Portretul intemeietorului, Ion Faltis (1858, Bran – 1936, Braila) ne urmareste din vitrina. Farmacia Faltis a fost deschisa in 1897 de catre Ion Faltis, care profesase anterior la Slatina si Ramnicu Sarat. Era a noua farmacie din Braila. A functionat la inceput in imobilul de pe strada Galati, colt cu Bd. Cuza, azi restaurat, iar din 1900 la parterul de la numarul 47 al aceleiasi strazi (in 1916 cladirile fiind mai rare), sub firma La dr. Davilla. A avut acelasi farmacist, proprietar- diriginte, de la intemeiere si pana la nationalizare, tatal fiind urmat inca din cursul vietii de fiul sau Dumitriu, care imbratisase aceeasi profesie. Dupa 1949 a devenit Farmacia Nr. 29 iar din 1990, Farmacia Faltis, mostenitoare a unei parti din mobilierul, cartile si inventarul farmaceutic al fostei farmacii Dr. Davilla.

Ion Faltis a avut, arata Elena ilie in art. Din istoricul farmaciei la Braila, interesante preocupari in domeniul farmaciei. Una dintre ele o constituie prospectul unei masini foarte practice pentru usul farmaceuric care serveste la pulverizarea diferitelor seminte oleoase. Prototipul era oferit de catre faltis Primariei Braila, care o accepta la contravaloarea propusa de autor de 150 lei.

Pasiunea pentru farmacie era dublata de aceea pentru mecanica, avand, la subsol, un atelier bine dotat.

Dupa cum aflam din articolul Primii farmacisti si primele farmacii ale orasului Braila de dr. Brincusi-Elena Teodorescu in 100 de ani……, Ion Faltis a fost un om de larga cultura, care s-a integrat  de la inceput in viata culturala a Brailei, organizand aproape saptamanal seri de muzica si de poezie. Era o familie filo- muzicala: el – un bun flautist, sotia sa canta la chitara si voce iar cel de-al doilea fiu, Dumitriu, la vioara. Aici puteau fi audiati seful muzicii comunale, Hans Leopold Kern, cantand la vioara si la viola, Ida, sora pictorului Arthur Verona, si- a citi poeziile care vor aparea in volumele Quelquues fleurs poetiques si Mimosas. A scris numeroase articole de interes muzical Veselia si istorie a Brailei, infiintand societatile muzicale Veselia si Internationala.

sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS,Braila, 2009

Comentarii

2 COMMENTS
  1. Bogdan

    Știi ce e păcat, ca se pierd cumva valorile astea si sunt înlocuite de catena, farmapro si alte chestii care nu prețuiesc si istoria.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top