Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
1550 Views

Braila intre 1878-1918

Braila intre 1878-1918

In aceasta etapa Braila ajunge cel mai important oras al Romaniei, dupa capitala tarii. In anul 1911 excedentul comercial este de 105.359.744 lei aur, el crescand de 5 ori fata de 1877. In acest an intr-o singura zi s-au numarat in port 68 de vapoare din toate colturile lumii. De aceea pe drept cuvant, marele scriitor Panait Istrati remarca faptul ca Braila „inota” in aur. Din cauza fluentei navigatiei in port figurau la sfarsitul secolului trecut sase agentii straine de vapoare in frunte cu celebra Lloyd. Mai existau si sapte mori cu aburi, dintre care moara „Violatos”, terminata in 1898 si considerata cea mai mare din estul Europei.

fabrica de ciment I G Cantacuzino BrailaO mare atentie s-a acordat docurilor, unde s-a realizat un complex de cheiuri, dane, silozuri si magazii, rezervoare de petrol, sosele, cai ferate si un bazin de iernat pentru vase, ceea ce il situa drept cel mai mare port din tara. Toate au fost realizate cu ajutorul lui Anghel Saligny, care in 1888 a utilizat pentru prima data aici, metoda betonului armat in Romania. Tot din 1888 dateaza si fabrica de ciment „I. G. Cantacuzino” prima de acest gen din tara. Consecinta intensei activitati pe plan bancar se manifesta prin existenta a 12 filiale bancare, cat si doua banci locale: „Banca Brailei” si Banca „Danubiana”. Incepand cu 1905 sunt introduse in oras tramvaiele si iluminatul electric cu concursul societatii germane”Helias”.

Din punct de vedere social un rol important in viata Brailei il are activitatea muncitorilor, datorita numarului lor mare, cei mai multi fiind muncitori portuari. Aceasta a fost si cauza declansarii primei greve din Romania, tot la Braila in anul 1868. Greva s-a datorat proastei salarizari si mizeriei la care erau supusi muncitorii. Au fost arestati 8 muncitori care dupa un proces de 7 luni au fost achitati.

Odata cu constituirea ES.D.M.R., in oras s-a organizat primul club muncitoresc in 1895, dar cea mai mare batalie muncitoreasca a avut loc in anul 1910 ea fiind condusa de un comitet de greva format din: Stefan Gheorghiu, Stefan Grigore si Panait Istrati. Au luat parte 5000 de muncitori.

De mentionat si prezenta in acel an in oras a altor conducatori ai proletariatului ca: Iosif C. Frimu si Gheorghe Cristescu. Taranimea contribuie la lupta sociala in 1907. S-au devastat mai multe conace in judet, iar la 13 in martie, trei sute de tarani, au sosit in Bariera Calarasilor, din satele Viziru, Cioara si insuratei. Nu a fost primita in oras decat o delegatie care va trata cu autoritatile noi conditii de lucru, ce insa nu vor fi aplicate.

Pe planul cultural stiintific, la Braila s-au remarcat Gh. Munteanu-Murgoci in geologie, Stefan Hepites care a infiintat Institutul Meteorologic din capitala, Constantin Sandu Aldea impor­tant agronom si autor al unor lucrari de referinta, fratii Constantin si Anton Bacalbasa, ziaristul Gheorghe Barozi. In oras functionau liceul N. Balcescu din 1863 si alte 32 de scoli de tot felul. Ca artisti se remarca Hariclea Darclée.

Perioada primului razboi mondial 1916-1918 a reprezentat pentru Braila o perioada de grea incercare. Din cauza operatiilor militare deficitare, datorate neindeplinirii obligatiilor Antantei con­form conventiei din vara anului 1916, Braila va cadea sub ocupatia Puterilor Centrale. Primele trupe straine si-au facut aparitia in ziua de 23 decembrie 1916 si au instaurat un regim de jaf sistematic. S-a ajuns la rechizitionarea fortata a tuturor obiectelor de bronz, arama, zinc, cositor, mergandu-se de la insusirea clantelor de usi pana la rechizitionarea acoperisurilor din arama ce se aflau pe unele biserici din oras. Spre finalul razboiului in 1918 se vor rechizitiona toate obiectele din fier si alte metale necesare fabricarii armamentului. Demne de mentionat sunt si faptele celor 36 de braileni condamnati la inchisoare pentru ca au adapostit soldatii romani evadati din lagarul de la Slatina care s-au ascuns la Braila, pandind momentul sa treaca in Moldova pentru a relua lupta impotriva germanilor.

O activitate exceptionala, a realizat comisarul Alexandru Popovici in portul Braila. El informa armata romana stationata la Galati despre miscarile germane folosindu-se de Crucea comisarului scrisori introduse in sticle, ce apoi lansate pe erou Dunare, urmau sa fie pescuite cu plase speciale Alexandru Popovici la Galati. Descoperit din intamplare a fost condamnat la moarte si executat. impreuna cu comisarul au mai fost impuscati si alti cinci braileni acuzati de spionaj la 22 iulie 1917. O alta fapta remarcabila a fost scufundarea unui vas austriac in amonte de Braila, la 9 septembrie 1917. La bordul acestuia se afla comandantul flotilei austro-ungare.

Evenimentele militare din vara anului 1918 vor duce la evacuarea Brailei de catre armatele de ocupatie in data de 11 octombrie, in aceeasi zi vor patrunde, venind de la Galati, primele unitati romanesti formate dintr-un batalion al regimentului 10 vanatori si o baterie a regimentului 7 artilerie. Braila renastea la viata libera.

sursa: istorielocala.ro

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top