Campanie de informare nutritionala si screening

666

Written by:

Campanie de informare nutritionala si screening

Primăria Municipiului Braila, Consiliul Judetean Braila si Braila Mall organizeaza, vineri, 8 aprilie, in intervalul orar 10.00-17.00, la Mall Braila o campanie de informare nutritionala si screening prin testari glicemice, activitatea fiind coordonata de dr. Cristiana Voineag, medic în cadrul Spitalului de Urgență Brăila.

Evenimentul se derulează în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, marcată în fiecare an, pe 7 aprilie și care, anul acesta, are ca temă generala diabetul zaharat.

Diabetul zaharat a devenit o problema de importanta majora pentru individ, medicina si societate, impactul sau fiind multiplu: epidemiologic, socio-familial, economic si politic.

In ultimele decenii diabetul zaharat a cunoscut o crestere alarmanta pe plan mondial. In anul 1995 prevalenta diabetului zaharat era de 135 milioane pacienti, iar predictia pentru anul 2025 este de 380 milioane, ceea ce demonstreaza o dinamica impresionanta a cresterii numarului de pacienti cu diabet zaharat tip 2.

Aceasta pandemie se datoreaza in mare masura stilului de viata caracteristic omului modern (alimentatie hipercalorica bogata in grasimi si dulciuri, saraca in fructe si legume, sedentarismul si fumatul care determina aparitia obezitatii si a bolilor cardiovasculare, factori de risc pentru aparitia diabetului zaharat tip 2).

Diabetul zaharat tip 2 poate fi asimptomatic o perioada lunga de timp astfel incat la anumiti pacienti este depistat tardiv, in faza de complicatii cronice sau poate niciodata.

Bolile cardiovasculare reprezinta 50-80% dintre complicatiile majore ale diabetului zaharat tip 2. Cea mai eficienta modalitate de prevenire a diabetului zaharat tip 2 este adoptarea unui stil de viata sanatos .

Acesta presupune o alimentatie echilibrata prin evitarea grasimilor dulciurilor, abuzurilor alimentare, efectuarea regulata a exercitiului fizic (cel putin 30 minute mers alert pe jos), dar si renuntarea la fumat.

Last modified: 7 aprilie 2016

Comments are closed.