Edificii religioase

Biserica Greaca

Biserica greceasca cu vitralii valoroase si fresce realizate de Gheorghe Tattarescu. Biserica Greacă din Brăila are hramul “Buna Vestire” si a fost ridicată în anii 1863-1872 cu sprijinul financiar al comunităţii grecilor din oraşul de pe Dunăre. Are dimensiuni foarte mari, 43,40 m lungime si 21,50 m lăţime, fiind ridicată după planurile arhitectului Avraam Ioanidis din Brusa. Pana la crearea unei biserici proprii grecii foloseau bisericile romanesti. In 1847 se face o biserica noua in “mahalaua carantinei” in care enoriasii sunt mai mult greci. Zidirea bisericii grecesti incepe in septembrie 1863, data la care comuitatea elena a capatat un caracter oficial fiind recunoscuta de domnitorul A. I. Cuza prin decret domnesc. Dupa primirea autorizatiei ceruta în acest scop domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 8 septembrie 1863 s-a pus piatra fundamentala a bisericii. Stilul arhitectonic dominant este cel bizantin, cu influente antice elene, gotice si de Renastere. Constructia a fost terminata în 1872. Pictura bisericii s-a facut în trei etape: în 1872 Tattarescu a executat o parte din pictura, continuata în 1901 de Constantinos Livadas Liochis si terminata în 1945-1946 de Belizarie

Biserica Sfantul Nicolae

Biserica Sfântul Nicolae. Situata în incinta Ansamblului Centrului Istoric Braila, în zona intersectiei str. Ana Aslan cu str. Scolilor si în apropierea strazii Calea Calarasilor, într-o zona cu caracter predominant rezidential si cu o atmosfera traditional urbana autohtona bine conservata, zona ce cuprinde si o concentrare relativ mare de imobile cu valoare de monumente istorice. Din datele consemnate în documentele consultate rezulta ca existenta actualului imobil este mai veche decât cea a actualei constructii, pe locul acesteia existând anterior o alta biserica care fusese construita între anii 1835 – 1837 pe un teren cu o suprafata aproximativa de 4500 m.p. situat la intersectia strazii denumite atunci Slatineanu (Slatiniano) si cea care va fi consemnata în editia din anul 1856 a ”Planului urbei si portului Braila” sub numele de “Scolei Publice”, biserica care fusese sfintita de P.S. Chesarie, Episcopul Buzaului.Aceasta prima biserica a cazut prada unui incendiu în anul 1859 (5 octombrie). Cu toate ca în unele surse este consemnat anul 1859 ca data a începerii actualei cladiri mentioneaza ca realizarea actualei constructii începe în anul 1863 si se termina în anul 1865, an în care biserica este pictata de pictorul Petre Alexandrescu (absolvent al Academiei de Pictura din Roma, care realizase deja la acea data pictura bisericii manastirii Antim din Bucuresti) într-un stil de inspiratie renascentista italiana si este sfintita de catre P.S. Melhisedec, Episcopul Dunarii de Jos Galati.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, fosta moschee (sec. XVII), transformata în 1831 dupa Pacea de la Adrianopol în biserica ortodoxa. Constructia, pastreaza elemente orientale fiind una din putinele biserici din Romania care nu are turle. Situată în Brăila, în Piaţa Traian, biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” a fost geamie în timpul stăpânirii otomane (sec. XVII–XVIII), fiind transformată în biserică ortodoxă în 1831, după ce oraşul a revenit Ţării Româneşti, prin Pacea de la Adrianopole. Construcţia păstrează elemente de arhitectură orientală, fiind una din puţinele biserici din România care nu are turle. A fost restaurată în anii ‘90. Este pictată, fiind una din puţinele biserici în care se încearcă respectarea canoanelor bizantine ale picturii icoanei.

Biserica Romano – Catolică Braila

Biserica Romano – Catolică. Biserica este construita în stil roman si este facuta din caramida. În anul 1881, a fost înzestrata cu o importanta icoana,  “Adormirea Maicii Domnului”, iar între anii 1925-1928 i se adauga bisericii sase vitralii. În 1931, Biserica primeste în dar un altar din piatra si marmura, lucrat în Franta, dar facut  de familia Jaque Vuccino.

Actuala casa parohiala a fost construita de Preotul Ioan Knosala, tot el fiind acela care a adus si statuile: “Inima lui Iisus”, “Maica Domnului”, “Sf. Iosif ” si “Sf. Anton” si apoi cele 14 statiuni frumoase “Calea Crucii”, lucrate la Stuflesser. Turnul are 3 clopote de dimensiuni mijlocii, iar orologiul din turnul bisericii, cu 4 cadrane, este primit din München în anul 1872. Alte bunuri cu valoare deosebita pentru Biserica Romano-Catolica din Braila sunt: baldachinul din catifea rosie, lucrat înCehoslovacia, daruit de Doamna Periano si orga pneumatica, lucrata la fabrica Wegenstein, cu doua manuale, pedale si 13 registre, adusa din Timisoara în anul 1939.

Manastirea Maxineni Braila

Manastirea Maxineni. La 35 de kilometri de orasul Braila, pe directia Focsani, la confluenta raurilor Buzau si Siret, se afla ruina sfintei manastiri Maxineni – Braila, unde Matei Basarab, in anul 1637, a ridicat una dintre cele mai mari si frumoase manastiri ale Tarii Romanesti.

Manastirea Lacul Sarat

Manastirea Lacu Sarat – este situată în staţiunea cu acelaşi nume, aşezată în imediata apropiere a municipiului Brăila, la 5 km SV, pe drumul naţional DN 21 Brăila – Slobozia. Biserica beneficiază de cadrul natural deosebit oferit de parcul staţiunii şi de interesul crescut an de an al pelerinilor spre această oază de linişte sufletească.

Istoric: Mănăstirea Lacu Sărat, cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, şi-a început existenţa la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Casian al Dunării de Jos a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii noii mănăstiri. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica şi s-a binecuvântat corpul de chilii al mănăstirii. În Documentul  de sfinţire se precizează: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh s-a ales loc în centrul parcului staţiunii balneoclimaterice Lacu Sărat, oraşul Brăila, şi s-a întemeiat pe el mănăstire, căreia i s-a oferit drept hram protector pe Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor.

Comments are closed.