Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Muzeul Brailei

Muzeul Brailei www.muzeulbraile.ro – unul din cele mai mari din tara, cu opere ce aparţin pictorilor Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Octav Băncilă, Camil Ressu, Henri Catargi (sculptură)

Sectii:

  • Arheologie;
  • Istorie;
  • Etnografie si Arta Populara;
  • Stiintele Naturii;
  • Centrul Cultural Nicapetre;
  • Casa Memoriala Panait Istrati (in Braila si Baldovinesti);
  • Casa Memoriala D.P. Perpessicius.

Muzeul Brăilei a fost înfiinţat în 1881, prin decretul regelui Carol I. Între 1955 – 1958 a funcţionat în fostul Han Ceapâru, apoi a fost reorganizat, începând cu 1959, în actualul sediu. În 1968 s-a reorganizat expoziţia permanentă a muzeului pe structura a două secţii: de istorie şi de artă. Aceasta a fost reamenajată în anul 1985, pentru a ilustra istoria judeţului în context naţional. Muzeul ocupă o clădire – monument arhitectonic, construită în 1870, având destinaţii diverse de-a lungul timpului (restaurant-hotel, alte utilităţi publice). Imobilul a fost grav afectat de cutremurul din mai 1990 şi a fost restaurat. Secţia de arheologie expune colecţiile sale pe situri, modalitate ce oferă două avantaje: pe de o parte vizitatorul are în faţă toate vestigiile unei comunităţi şi îşi poate face o imagine completă despre ocupaţiile şi modul de viaţă al acesteia; pe de altă parte, procesul de evoluţie devine tot mai evident, întrucât se pot observa schimbările din toate domeniile, de la artefacte la viaţa spirituală. Se remarcă siturile de la Brăiliţa, Lişcoteanca, Grădiştea, Însurăţei, Siliştea, unde evoluţia istorică poate fi urmărită pe parcursul mai multor milenii. Pot fi admirate vase şi reprezentări figurative din neolitic, piese de podoabă şi prestigiu din epoca bronzului, inventarul mormântului de la Găvani, atelierul unui bijutier de la Grădiştea, vase de sticlă romane. Structura colecţiilor din Secţia de istorie se prezintă astfel: carte veche şi rară, românească şi străină; manuscrise şi documente, româneşti şi străine; numismatică românească şi străină (inele sigilare, matrici sigilare, monede şi bancnote, medalii şi plachete); decoraţii româneşti şi străine (ordine şi medalii); istorie militară (uniforme, arme albe şi de foc): metrologie; orologerie; aparate de înregistrare şi redare a sunetului; fotografii de epocă şi clişee pe sticlă. Pe lângă secţii de arheologie şi istorie, muzeul mai are secţii de artă (Casa Colecţiilor), etnografie şi artă populară, ştiinţele naturii, memoriale.

PROGRAM DE VIZITARE

  • Luni – Marti – INCHIS
  • Miercuri – Duminica – 09,00-17,00

Teatrul Maria Filotti Braila

Teatrul Maria Filoti www.tmf.ro – Teatrul ca manifestare culturala la Braila exista inca din prima jumatate a sec. XIX. Din 1969 poarta numele de Maria Filotti.

Dispune de o sala de spectacole in stil italian cu 369 de locuri dintre care 265 in stal, 37 la loja si 67 la balcon. Sala Mare a teatrului, Sala Studio si Sala de conferinte sunt dotate cu aer conditionat si sistem de ventilatie. In foaiere se pot organiza intruniri, expozitii, concerte si pot fi folosite spatii de inchiriere.

PARTENERI:

Back to Top