Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
263 Views

Hidrografia Brailei

Hidrografia Brailei

Hidrografia Brailei

Dunarea este principala artera hidrografica a zonei. Latimea albiei minore, in amonte de Braila, este de 420 m ajungand in aval la 463 m, sectiunea albiei fiind de 7270 m.p., ceea ce reprezinta un record. Aceste date au o mare insemnatate pentru navigatie, in acest sector fiind mari posibilitati de manevrare a navelor. Adancimile marine per­mit intrarea pana la Braila, a navelor maritime cu tonaj de 6000 tdw şi un pescaj de 7 m. Debitul mediu multianual calculat pentru o perioada de 40 de ani are valoarea de 5989 m.c./s la postul hidrometric din Braila, iar debitele minime ajungand la 2030 m.c./s pentru etapa decembrie-martie şi la 2230 m.c./s pentru etapa decembrie-martie şi la 2230 m.c./s in lunile aprilie-noiembrie. Debitul maxim a atins valoarea de 18500 m.c/s la Braila.

Lacul Sarat Braila

Lacul Sarat Braila

Undele de viitura au atins cotele maxime in 1897, cand s-a ajuns la 693 cm. Cu ocazia inundatiilor din 1970, cota de viitura a fost de numai 634 cm. In privinta afectarii Dunarii de catre inghet, in acest secol doar 30 de ani au cunoscut aceste fenomene. Dintre aceştia doar in 19 ani navigatia a fost total intrerupta, datorita fenomenului de pod de gheata, durata fiind de 47 de zile. Cea mai timpurie data a aparitiilor sloiurilor de gheata a fost, 11 decembrie şi cea mai tarzie, 5 februarie. In general se poate aprecia ca in foarte multi ani fenomenul are o durata de 3-5 zile. In privinta zapoarelor care pot duce la inundatii, cea mai timpurie data, a fost in ziua de 13 martie, iar cea mai tarzie la 28 martie, cota cea mai inalta fiind de 284 cm in 1962. Pentru asigurarea navigatiei permanente in regiune circula spargatoare de gheata şi exista puncte de prognoza hidrologica, astfel fiind create conditii pentru asigurarea navigatiei permanente in tot cursul anului.

Tot din reteaua hidrografica a Brailei amintim şi lacurile existente: Lacu Sarat, Ianca, Maxineni etc. Unele, ca lacurile din Ianca, Jirlau sau Maxineni sunt amenajari piscicole, iar cele de la Lacu Sarat şi Caineni au caracter balnear, calitatile lor fiind apreciate de localnici.

Comentarii

2 COMMENTS
  1. Andrei

    Tot asa de tare ingheata Dunarea in Braila? Eu sunt putin in urma cu stirile astea pentru ca tot plec din tara (marinar) dar din ce stiu parca s-au mai redus dimensiunile sloiurilor.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top