Insula Mare a Brailei
Insula Mare a Brailei
Balta Brailei, in estul judetului, este teritoriul cuprins intre cele doua brate principale ale Dunarii. Ea incepe de la bifurcatia Dunarii de la nord de Giurgeni si se desfasoarâ pâna la confluenta celor doua brate in aval de Braila. Acest teritoriu foarte jos a fost candva mlastinos, asemanator cu Delta Dunarii.
In secolul trecut, el a fost desecat, indiguit si transformat intr-un uscat care poarta numele de Insula Mare a Brailei. Insula Mare a Brailei are o lungime medie de 60 de km si o latime de pâna la 20 de km. Dupa desecare, ea a devenit teren agricol, dar pentru transformarea baltii in uscat a fost necesara o lupta apriga cu apele Dunarii. Astfel, au fost inaltate diguri pe o lungime totala de 117 km, a fost pompata apa din interior si au fost construite canale de irigatii. Insula a devenit unul dintre cele mai productive terenuri agricole din tara, dar peisajul natural a fost inlocuit cu unul artificial, mediul a fost modificat in profunzime, iar istoria acestei transformari este marcata de chinuri si nedreptati.
In bratul vestic al Dunarii, apele se despletesc in mai multe cursuri secundare, ce inchid, in interior, un teritoriu inundabil, cunoscut sub numele de Insula Mica a Brailei. Insula Mica a Brailei ocupa o suprafata mult mai restrânsa decât Insula Mare, desfasurându-se intre cursul principal si bratele Dunarii, de la bifurcatia Giurgeni-Vadu Oii si pâna la sud de Braila, la confluenta bratului Cravia cu Dunarea. Insula Mica pastreaza peisajul natural, care este foarte asemanator cu Delta Dunarii si este protejat, arealul fiind declarat parc natural.
sursa: adevarul.ro
LEAVE YOUR COMMENT