Insula Mica a Brailei, cea mai importanta zona turistica
Insula Mica a Brailei, cea mai importanta sub aspect stiintific si turistic din salba celor 7 insule, are o suprafata de 9559 ha, din care 6566 ha padure si 2921 ha luciu de apa (include 18 iezere).
Accesul cel mai usor este prin Stancuta DJ 212, 4 km, Gropeni DJ 212, Giurgeni sau Harsova E60.
Dunarea impune in teritoriu câmpia in partea vestica si Balta Brailei, in partea de est. Râurile delimiteaza subunitatile in cadrul câmpiei si in lungul lor se formeaza lunci. La Braila, Dunarea a creat a doua delta a României, o bijuterie a naturii, Parcul Natural Balta Mica, declarat rezervatie.
Aceasta portiune nu este tocmai accesata de turisti, inca este o zona virgina, fiind mai degraba sub stapânirea coloniilor de cormorani(pasari acvatice) si a egretelor(pasari cu gatul si piciorele lungi). Turistul poate patrunde in aceasta lume mirifica, mergând cu
vaporasul sau cu salupa pâna la Chiriloaia, un drum ieftin si accesibil tuturor.
Putinii turisti care ajung pe aceste meleaguri sunt ghidati, cu barca cu vâsle, prin increngatura de vegetatie luxurianta, pentru a vedea o parte dintre cele 260 de specii de pasari rare, cuibul vulturului codalb, una dintre cele mai mari pasari din lume (având o anvergura a aripilor de 2,5 metri) sau, de ce nu, una dintre ascunzatorile banditului Terente.
Zona poate fi asemuita Deltei Dunarii, ba chiar avand o frumusete aparte datorita coloniilor de cormorani si a nuferilor galbeni , oferind un spectacol inedit.
In zona au fost stabilite deja 16 trasee turistice, iar multi dintre potentatii vremii intentioneaza sa investeasca aici, oferindu-le doritorilor porturi turistice si locuri de cazare plutitoare, unde acestia vor beneficia de premise pentru a pescui si de relaxare.
La „Chiriloaia”
Chiriloaia este colonia cea mai apreciata de turisti. Dupa un drum de nici jumatate de ora pe Dunare, cu vaporul, se ajunge in Balta, iar dupa parcurgerea unui traseu de nici 500 de metri, turistii ajung in punctul din care pot lua drumul Chiriloaiei, obligatoriu cu barca. Dupa o plimbare printr-un tunel de stuf si vegetatie luxurianta, se ajunge pe Lacul Chiriloaia. Colonia este stapânita de cormoranii ce-si apara teritoriul tipând salbatic si regurgitând pestele. Tot aici, pot fi ascultate privighetoarea, pitulicea, pitigoiul, ghionoaia, cinteza, lastunul, stârcul cenusiu, lopatarul, egreta mare, egreta mica, lisita, lebada si multe alte specii. Si ascunzatorile lui Terente exista, mici cuiburi din stuf si papura.Legenda spune ca, urmarit de oameni inarmati, Terente – cel mai de temut tâlhar pe care l-a avut Braila vreodata – se ascundea aici, iar copiii ii aduceau mâncare cu barca, fiindca il indrageau gratie puterii lui.
sursa: adevarul.ro
LEAVE YOUR COMMENT