Ocupatia germana din timpul primului razboi mondial, Braila, partea I-a
Ocupatia germana din timpul primului razboi mondial, a instaurat un regim de teroare, introducand munca fortata, ratiile de infometare si rechizitiile, care vizau in special obictele de arama ( clantele usilor, clopotele si acoperisurilor de arama ale bisericilor sau …instrumentele din laboratoarele farmaciilor ), necesare la cofectionarea tevilor de tun. Acestea au trezit opozitia brailenilor, care au intiat numeroase acte de sabotaj, represiunea germana mergand pana la executia participantilor. In luna martie 1917 a fost executat pescarul Danilof Alexandru iar la 22 iunie un grup de 12 de persoane printre care si un elev de liceu, a fost condamnat la moarte pentru serviciile aduse armatei romane, fiind impuscat la gardul cimitirului Sf. Maria.
Dintre executiile publice, aceea privind impuscarea lui Alexandru Popovici, comisarului portului Braila, a fost cea mai impresionanta. Acesta trimitea pe dunare sticle infundate care cuprindeau informatii despre magaziile cu munitii si materiale germanilor. Acestia au intins o plasa, pescuind-le. Intr-una din ele se aflau planuri militare cu situatia trupelor germane, sistemul de aparare si locul de amplasare. Date de natura acestora erau zilnic trimise armatei romane aflate la Galati. In urma cercetarilor, au fost arestati comisarul portului Alexandru Popovici si sergentul major Gheorghe Radulescu. Acesta din urma, supus unui tratament barbar in inchisoare, a decedat iar comisarul Al. Popovici a fost execuat public, in fata a numerosi braileni, ca sa invete ceva din executie, la 22 iulie 1917, in margine orasului, la podul Brailita, in fata cimitirului Sf Maria, locul fiind marcat de o modesta cruce. Ulterior crucea, pe cre se afla inscriptia : In acest loc, la 22 iulie 1917, Comisarul Alexandru Popovici a fost executat de trupele dusmane, puratanu-se ca un erou pentru neam, a fost amplasata in cimitirul Sf Maria, parcela 21, litera E. Pe 22 iulie 1935, la cripta eroilor din cimitirul Sf. Constantin, a avut loc un parastas pentru pomenirea fostului comisar al portului, Alexandru Popovici. Dupa 1990, osemintele eroului au fost inhumate in cimitirul eroilor la Sf. Constantin, alaturi de Moise Grozea.
Pe piatra sa de mormant se afl urmatoarea inscriptie : GI. Mr. ( P. M.)/ Alexandru Popovici / 1862 – 1917 / fost comisar de politie al portului Braila/ impuscat de trupele de ocupatie la 22 iulie 1917. O straduta din cartierul obor ii celebreaza numele. Dupa 1990, a fost inaintat in grad, post mortem, la rangul de general maior, numele sau fiind atribuit si clubului politistilor braileni. Scriitorul brailean Corneliu Ifrim a reconstituit evenimentele in romanul Fulgere peste fluviu.
sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS,Braila, 2009