Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Jirlau

 

 

 

 

Situata pe malul drept al baltii cu acelasi nume, in vestul judetului, pe soseaua Faurei-Ramnicu Sarat, comuna a facut parte, pana in 1950, din judetul Ramnicu Sarat. Centrul comunal este la Jirlau, sub jurisdictia sa intrand si satul Bradeanca.

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatie totala: 3059

Adresa primarie: Str. Rm. Sarat, nr. 106, cod postal 817075

Telefon: 0239/667206

Website: www.uat-jirlau.ro

Comuna se află în lunca Buzăului, între râul Buzău (spre sud) și lacul Jirlău (spre nord). Este străbătută de șoseaua județeană DJ203, care o leagă spre sud de Făurei și spre nord de Galbenu, Bălăceanu, Ziduri și Valea Râmnicului (ultimele trei în județul Buzău). La Jirlău, din acest drum se ramifică spre est DJ203T care duce spre Vișani și DJ203K, ce duce spre vest la Mărăcineni (județul Buzău). Prin comună trece calea ferată Făurei-Tecuci, pe care este deservită de stația Jirlău.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Râmnicul de Jos a județului Râmnicu Sărat și era formată doar din cătunul de reședință, cu 1452 de locuitori. În comună funcționau o biserică zidită de locuitori în 1864 și o școală mixtă de stat cu 120 de elevi, fondată în 1874. În 1925, comuna avea componența actuală, și făcea parte din plasa Orașul a aceluiași județ, având 512 locuitori.

În 1950, comuna a fost inclusă în raionul Făurei din regiunea Galați, iar în 1968 a fost transferată la județul Brăila.

Singurul obiectiv din comuna Jirlău inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local este statuia eroilor Primului Război Mondial construită în 1938 și amplasată în zona primăriei și școlii din satul Jirlău. Ea este clasificată ca monument memorial.


View Larger Map

1 COMMENT

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top