AU DEBUTAT ÎNSCRIERILE LA ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE „VESPASIAN LUNGU” BRĂILA
Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila a dat startul
Read more...
Este formata din satele Movila Miresii, Esna (atestat la 18 iulie 1570, cu numele de Ezda) si Tepes Voda. Localitate relativ nou, infiintata in ultimul sfert al secolului al XIX- lea, Movila Miresii, sediul administrativ al comunei, se afla pe soseaua Braila – Ramnicu Sarat.
Recensamant 2011 – Populatia totala: 4051
Adresa primariei: Str. Orizontului, nr. 773, cod postal 817100
Telefon: 0239/697914
Website: www.brmovilamiresei.ro
Strabatuta pe mijlocul sau de la est la vest de drumul national DN 22 se afla la distanta de 30 Km de Municipiul Braila in partea centrala a judetului. Pe hotarul de sud al teritoriului in lungime de 7 Km se gaseste calea ferata Bucuresti – Galati cu statia CF Urleasca.
De la nord la sud, tot pe mijlocul sau, este strabatuta de drumul judetean DJ 202B care se intersecteaza cu DN 22 chiar in localitatea de resedinta a UAT, respectiv in satul Movila Miresii.
Din punct de vedere geografic se situeaza in Campia Brailei, la partea nordica a acesteia, la doar 15 Km de lunca Buzaului nu departe de confluienta acestuia cu raul Siret.
Are urmatorii vecini:
Climatul temperat continental al zonei se caracterizeaza prin diferente mari de temperatura intre vara si iarna, cu temperatura medie anuala de 11°C si o cantitate medie anuala de precipitatii de 400 mm. Vantul dominant sufla cu intensitate moderata dinspre nord-est.
SCURT ISTORIC
Satul Movila Miresii este atestat documentar din anul 1878 si s-a numit initial Magura Miresii, denumire pe care si-a pastrat-o pana in anul 1900.
Biserica din sat, cu hramul Dumineca Tuturor Sfintilor, este construita in anul 1889, iar in anul 1884 a fost infiintata scoala.
Satul Esna este atestat documentar din anul 1861 iar satul Tepes Voda a fost infiintat in anul 1921.
Cum vii dinspre Braila, la cca 30 km spre Ramnicu Sarat, intri in localitatea Movila Miresii. O lucrare imensa, pe peretele unei cladiri, un mozaic, impresionant de frumos iti incanta privirea, si te intrebi „Oare de aici incepe istoria acestei localitati?”. Daca zaresti mozaicul, curiozitatea te indeamna sa te opresti si sa te uiti cu atentie. Cu siguranta cineva te va ajuta sa descifrezi misterul, pentru ca lucrarea reprezinta insasi legenda de unde-si trage numele localitatea. Si astfel vei afla ca, in urma cu 230 ani, aici s-a pierdut o mireasa …..
Mana destinului
Nunta mare-n sat! Legenda spune ca intr-o iarna, pe drumul dintre tarlele Huieni si Scortaru treceau sanii cu nuntasii ce mergeau la casa mirelui. Viscolul de afara si zapada, care acoperise deja drumul, Ie ingreuna acestora orientarea, dar oamenii nu tineau cont de asta si se distrau. Doar glasurile lor de voie buna si viorile lautarilor reuseau sa acopere zgomotul infiorator al crivatului. In intreaga harmalaie, caii alergand in galop, mireasa a fost aruncata din sanie, chiar langa ,o movila. Nuntasii nu au observat lipsa miresii, si si-au continuat drumul. In ciuda strigatelor ei, nimeni nu a auzit-o. Tot legenda spune ca in apropierea movilei unde fusese aruncata fata, se afla o stana ai carei caini, simtind prezenta unei persoane straine, au latrat, atragand atentia ciobanilor. Acestia s-au mirat vazand ca nu era nici un hot la stana, ci doar o mireasa frumoasa foc. Fiul ciobanului, un tanar la fel de chipes, s-al indragostit pe loc de ea, iar fata a uitat de sotul ei si cei doi s-au casatorit, si au construit prima casa din zona.
Localitatea are un aer odihnitor. Curtile ingrijite si impodobite cu flori dau senzatia ca se traieste bine. Da, se traieste bine, dar nu pentru ca oamenii au multi bani, ci pentru ca sfintesc locul cu mainile si sufletele. Ar exista resurse de prosperitate, avand in vedere ca aici se afla Lacul Sarat, Movila Miresii, care are calitati terapeutice. Vin oameni din toate colturile tarii sa faca bai, atat apa cat si namolul, fiind indicate in bolile reumatice. Din lipsa de bani, lacul nu este amenajat si nu exista conditii de cazare. Multi vin dimineata devreme, dornici sa prinda momentul cand lacul este scaldat in lumina trandafirie a rasaritului si pleaca seara tarziu, dupa ce magia Lunii il invaluie. Un colt de rai care asteapta sa fie pus in valoare. „Am incercat sa aducem investitori” spune primarul Dumitru Panturu. As fi fost de acord chiar si cu un parteneriat, dar, nu stiu de ce, au dat inapoi.
Sigur, la inceput trebuie investit, si cu timpul se va scoate si profit. Partea proasta e ca toti vroiau profit peste noapte. Amenajarea lacului ar insemna si locuri de munca pentru tineretul care astfel ar ramane in localitate, n-ar mai pleca in alte parti in cautarea unui serviciu.
LEAVE YOUR COMMENT