Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
907 Views

Raiaua Brailei (1540 – 1828)

Raiaua Brailei (1540 - 1828)

Cu toate ca targul Brailei a fost ocupat, totusi nu intreg teritoriul judetului a intrat in componenta raielei. Partile care au ramas s-au incadrat in judetul Ramnicu Sarat incepand din timpul lui Matei Basarab. Braila turceasca a primit denumirea de Ibrail, ocupantii incepand sa construiasca o cetate din caramida ce va dispune si de o retea de tunele secrete. In 1541 in localitate il gasim pe Petru Rares, care-si incepea Campania pentru a ocupa a doua oara tronul Moldovei.

Mai tarziu in 1595, marele voievod Mihai Viteazul, va reusi pentru prima data sa cucereasca cetatea si localitatea pastrandu-le in 1601. In aceasta scurta perioada, Mihai va construi o biserica si va infiinta rangul de Ban al Brailei si Buzaului. In secolul urmator in timpul luptelor fratricide dintre Matei Basarab si Vasile Lupu, il gasim pe ultimul, refugiat cateva zile la Braila.

Daca secolul XVIII-lea orasul a cunoscut multe asedii in timpul razboaielor ruso-turce, care s-au soldat si cu cateva perioade de eliberare ale acestuia. Eliberarea definitiva va veni dupa razboiul ruso-turc din 1828 – 1829. La luptele de la Braila, va lua parte insusi tarul Rusiei Nicolae I. In urma unor bombardamente in data de 15 iunie 1828 s-a reusit o spatura in zidul cetatii pentru ca in 17 iunie turcii sa capituleze.

Cu toate ca cetatea a fost cucerita, ea a reintrat oficial in teritoriul Tarii Romanesti doar dupa tratatul de pace de la Adrianopol din 1829. Se incheia o era si incepea o alta noua.

Sursa: Dr. Ionel St.Alexandru – “Bisericile Brailei”

Despre autorul:
are 40 Articole

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top