Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
49 Views

Teatrul Maria Filotti prezintă miercuri spectacolul LILIOM de Ferenc Molnár

Teatrul Maria Filotti prezintă miercuri spectacolul LILIOM de Ferenc Molnár

Teatrul Maria Filotti prezintă miercuri 16 aprilie , de la ora 18.00 , în sala mare premiera   spectacolului  LILIOM de Ferenc Molnár,  la 105 de ani de la premiera  mondială din Budapesta. Direcția de scenă aparține lui Victor Ioan Frunză , decorul și costumele sunt semnate de Adriana Grand , iar muzica este  compusă de  Tibor Cári  .

„LILIOM a parcurs o impresionantă carieră internaţională: Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Árpád s-au apropiat de această capodoperă ,  iar cinematograful american i-a dedicat opt ecranizări. În Teatrul European al  ultimilor cinci ani, textul lui Molnár a fost interpretat scenic în teatre din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie.

Povestea vieţii şi a morţii lui Liliom e o legendă mistică a suburbiei. Este istoria  unui atipic pentru care  limbajul curent reprezintă un „cimitir al cuvintelor”.  Cuvintele reprimate sunt un short-cut la tragedie. În ultimă instanţă, Liliom se regăseşte în tinerii violenţi dar paradoxal de fragili ai tendinţeiEmo din zilele noastre. Liliom e criminalul pe care îl iubeşti, este băiatul care nu poate plânge deşi trăieşte cu lacrima în gât, este cel care nu poate spune: “Îmi pare rău!”

Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de puneri în scenă, montează în germană, maghiară, idiş, franceză  şi română iar creaţiile sale au fost apreciate cu 49 premii naţionale şi internaţionale. Este Cavaler al Ordinului Steaua României şi al Ordinului Maltez. Nu este membru UNITER.

La Teatrul Maria Filotti din Brăila a mai montat Visul unei nopți de vară  de William Shakespeare ( 2006 ) , Deștepterea primăverii de  Frank Wedekind (2007)  , Hamlet de  William Shakespeare (2007)  ,  Identități    de Dumitru Solomon ( 7 piese de teatru scurt, 2009), Nastasia . Poveste de cartier ( 2010 ) .  Toate spectacolele realizate de Victor Ioan Frunză  au  fost apreciate de publicul brăilean  , s-au jucat în sute de reprezentații cu săli arhipline , au fost selecționate și au participat la numeroase  competiţii de teatru şi de artele spectacolului din România  .

Creaţiile Adrianei Grand pot fi văzute în Praga, Budapesta, Bratislava, Bucureşti etc.  Este laureată cu 23 de premii naţionale şi internaţionale. A conceput scenografii pentru spectacole de Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Sanda Manu, Parászka Miklós,  Gábor Tompa ş.a.  Adriana Grand a fost prezentă de patru ani în TOP 100 al femeilor de succes din România. Nu este membru UNITER.

Tibor Cári  este unul din cei mai importanţi compozitori de muzică de scenă din România. A debutat cu muzica la spectacolul „Lecţia” de Eugene Ionesco, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză. În prezent, creaţiile sale sunt prezente pe scenele din Timişoara, Arad, Bekescaba, Budapest (Ungaria) şi Bucureşti .

Distribuția spectacolului este asigurată de Alin Florea , Nicoleta Hâncu,  Andrei Huţuleac , Emilia Mocanu , Valentin Terente , Silvia Tariq , Zane Jarcu , Florica Popa, Corina Borș , Narcisa Novac , Adrian Ștefan , Alexandru Marin  si  Iulia Vasilescu  . Universul si atmosfera piesei vor fi completate de muzica live , interpretată de patru artiști instrumentiști .

Spectacolul durează 2 ore fără pauză .

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top