Vasile Parizescu – Pictor si colectionar de arta
Iancu Vasile Stelian Parizescu (n. 25 octombrie 1925, Braila) este pictor, colectionar de arta, inginer mecanic si general de brigada. Nascut intr-o veche familie franceza, cu numele Paris, un strabun al acesteia fiind „capanlau”, adica o persoana investita cu dreptul de a aproviziona Istanbulul cu cele de trebuinta. Plecata din Franta in secolul al XVII-lea la Genova, iar apoi la pragul dintre secolele XVII şi XVIII la Giurgiu, din aceasta familie se desfac doua ramuri, una stabilita in Craiova si alta in Braila. După un decret emis de regele Carol I, potrivit caruia numele de familie puteau fi modificate prin adaugarea sufixului „eanu” sau „eseu”, ramura braileana devine Parisescu.
Parisescu urmeaza cursurile primare si pe cele secundare in Braila, ultimele la Liceul „Nicolae Balcescu”, in aceasta perioada dovedind reale inclinatii spre arta plastica, insusiri relevate de profesorii sai, pictorii Ion Popescu-Negreni si Costel Nicolaevici. Silit de lipsuri materiale, Parisescu nu poate opta pentru a urma cursurile unui asezamant de arte frumoase si intra la Scoala militara de artilerie din Pitesti, pe care o absolva in anul 1947, obtinand gradul de sublocotenent si repartizarea la Regimentul 1 de infanterie purtata. Concomitent, tot din 1945, urmeaza si Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, devenind absolvent in anul 1949, cu lucrarea de licenta ,Filosofia in poezia lui Mihai Eminescu”. In acelasi an da examen si intra la Academia Tehnica Militara, Facultatea de tancuri si automobile, capatand titlul de inginer mecanic in anul 1953. Este repartizat la Corpul 47 tancuri din Bucuresti, unde indeplineste functia de sef al Sectiei exploatare.
Cu studii militare, Vasile Parizescu este general al Armatei Romane, inginer constructor de masini, de la blindate la tractoare sau automobile de teren, cu peste 20 de lucrari de specialitate: Tancul, Transportatoare amfibii blindate, Autovehicule speciale moderne, Autoturismele Aro, etc. dar si cu studii si comunicari stiintifice, publicate in limba romana sau limbi straine de circulatie. Pe langa studiile de specialitate tehnica, Vasile Parizescu invata sa picteze la Scoala de Arta din Bucuresti cu profesorii N. Savin si P. Lutescu si se perfectioneaza cu pictorii Dumitru Ghiata, R. Schweitzer-Cumpana participand la expozitii de arta plastica, pictura si sculptura, la sala Dalles sau pe simezele Muzeului de Arta.
In 1955 este avansat excepţtonal la gradul de maior si mutat la Comandamentul trupelor blindate si motomecanizate ca sef al Sectiei exploatare. Aici contribuie in mod esential la elaborarea de instructiuni si dispozitii tehnice menite sa inlocuiasca vechile documente de sorginte sovietica cu altele specifice particularitatilor armatei romane. In urma unor masinatii de culise este inlaturat din armata pentru scurta vreme, dar este repede reincadrat si numit in Comisia militara de control la Uzinele Autobuzul din Bucuresti. Calitatile sale de organizator pe linie tehnica se afirma din nou, astfel ca este readus in functia de sef al aceleiasi sectii si numit ulterior loctiitor al sefului Directiei tancuri si auto, avand ca sarcina principala organizarea activitatii de inzestrare a armatei cu tehnica blindata, automobile si tractoare, produsa in tara. Acum incepe productia autohtona de tancuri, transportoare blindate, masina de lupta a infanteriei, autocamioanele DAC si tractoare de artilerie. In calitatea pe care a avut-o, a participat la numeroase activitati cu specific militar de natura inspectiilor si aplicatiilor operativ-strategice, rezolvand probleme de importanta majora pentru armata, atat pe plan intern, cat si extern.
Este presedintele de Onoare al Asociatiei Artistilor Plastici Amatori din Capitala, membru fondator si presedinte al Societatii Colectionarilor de Arta din Romania si al revistei Pro Arte.
Pictorul Vasile Parizescu participa, intre 1981-1997, la expozitii nationale si de grup, la vernisaje prestigioase in Bucuresti, Iasi, Dorohoi si Constanta si are personale, intre 1974-1996, la Galeriile de Arta ale Cercului Militar National, la Galeriile de Arta din Bucuresti, Iasi, Tulcea, la Galeriile de Arta din orasele japoneze Osaka, Yokohama si Tokio si la Galeriile de Arta din Braila. Are expozitii de prestigiu si ecou international, la Moscova, in 1987 si la Roma, in 1990, iar multe din lucrarile sale se afla in muzee sau in colectii particulare din Anglia, Austria, Canada, Elvetia, Grecia, Italia, Japonia, Jugoslavia, Rusia, Ungaria si, desigur, in Romania si la Braila. Dincolo de valoarea artistica recunoscuta, de aprecierile publicului si ale criticii de specialitate, pot fi concludente, strict financiar, cotele de vanzare de 4.500 U.S.D., la Bucuresti, pentru Natura moarta cu floarea soarelui, 25.000 U.S.D., la Tokio, si 36.000 D.M., la Koln.
Pentru intreaga sa opera plastica, Vasile Parizescu primeste premii, diplome si medalii la Expozitiile Nationale, premiul Gheorghe Petrascu al Saloanelor Anuale din Bucuresti, Diploma si medalia Festivalului International de Arta de la Moscova, in 1987, Premiul I la Expozitia de pictura Arthur Verona, tot in 1987, Premiul Special la Salonul National Peisajul Romanesc, in 1989 si calitatea de membru al Senatului Academiei de Arta Moderna din Roma, in 1999. Laureat si Premiul I republican la Expozitiile nationale din 1979, 1981, 1983, 1985 si 1987; laureat si medalia Festivalului international de arta de la Moscova; Premiul 1 la Salonul national de pictura de la Botosani, 1988; Diploma si placheta culturala a municipiului Bucuresti, 1988; premiul special al Salonului national „Peisajul romanesc”, Constanta, 1989; Premiul Albo D’Oro si numirea ca Senator Efectiv al Academiei Internationale de Arta Moderna din Roma, 1999; Diploma „2000 de intelectuali remarcabili ai secolului XXI”, conferita pentru remarcabilele contributii aduse in domeniul picturii, Anglia, 2002; Diploma de recunoastere a activitatii deosebite a pictorului Vasile Parisescu si conferirea premiului din partea Comitetului Elector ABI, Statele Unite, 2002; Diploma de onoare a ICOM, 2002; cetatean de onoare al municipiului Braila; numeroase diplome de excelenta, ordine si medalii. In afara de cele citate, Parisescu este presedintele de onoare al Asociatiei Artistilor Plastici din Bucuresti; membru in Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor; expert atestat in bunuri cu semnificatie artistica, specializat in pictura romaneasca moderna si contemporana; membru fondator al Fundatiilor „Hariclea Darclee” din Braila, „Nicolae Grigorescu” din Campina, „Ion Irimescu” din Falticeni etc.
Prin Hotararea Nr. 119 din 29 noiembrie 1996 a Consiliului Local Municipal, omul de cultura, colectionarul de arta Vasile Parizescu este declarat Cetatean de Onoare al Brailei.
Expoziţii personale:
- 1974 – Galeria de Artă a Cercului Militar Naţional (pictură si grafică)
- 1978 – Galeria de Artă a Cercului Militar Naţional (pictură)
- 1983 – Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti (pictură)
- 1986 – Galeriile de Artă Victoria, Iaşi (pictură si grafică)
- 1987 – Galeriile Centrale de Artă, Brăila (pictură si grafică)
- 1988 – Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti (pictură)
- 1993 – Sala Artelor din Palatul Cercului Militar Naţional (pictură si grafică)
- 1994-1995 – Galeriile de Artă: Tokio, Osaka, Yokohama (itinerantă pictură)
- 1995 – Muzeul Naţional Cotroceni (pictură si grafică)
- 1995 – Galeriile Centrale de Artă, Brăila (pictură)
- 1995 – Muzeul de Artă, Tulcea (pictură si grafică)
- 1996 – Muzeul Naţional Cotroceni (grafică)
- 1996 – Galeriile Centrale de Artă, Brăila (pictură si grafică)
- 1998 – Muzeul Judeţean de Artă Prahova, Ploieşti (pictură si grafică)
- 2001 – Sala Dalles, Bucureşti (pictură)
- 2002 – Muzeul Naţional Cotroceni (pictură si grafică)
- 2003 – Galeriile de Artă Viena (pictură si grafică)
- 2004 – Muzeul de Artă Craiova Palatul Jean Mihail (pictură si grafică)
- 2005 – Sala Artelor din Palatul Cercului Militar Naţional (pictură si grafică)
- 2010 – Galeria Artelor de la Cercul Militar National Bucuresti intre 11 mai-3 iunie 2010
Expozitii nationale si de grup:
- 1981 – Expoziţia Republicană, sala Dalles
- 1983 – Expoziţia Republicană, sala Dalles
- 1983 – Expoziţia laureaţilor Festivalului Naţional, Muzeul Naţional de Artă al României
- 1984 – Expoziţia Republicană, Sala Dalles
- 1985 – Salonul Municipal de pictură, grafică şi artă decorativă, Muzeul National de Arta al României
- 1986 – Bienala de pictură, grafică, sculptură, sala Dalles
- 1986 – Târgul de artă de primăvară, Sala Dalles
- 1986 – Salonul Municipal de pictură, grafică şi artă decorativă, Muzeul National de Artă al României
- 1987 – Expozitia laureaţilor Festivalului Naţional, Muzeul Naţional de Artă al României
- 1987 – Expozitia Republicana de pictura, grafica, sculptura, Muzeul National de Artă al României
- 1987 – Expozitia „Anotimpurile”, Muzeul National de Arta, Iaşi
- 1987 – Expozitia Nationala de pictura, Galeriile de Artă, Dorohoi
- 1988 – Bienala de pictură, grafică, sculptură, sala Dalles
- 1988 – Salonul Municipal de pictură, grafică şi artă decorativă, Muzeul Naţional de Artă al României
- 1989 – Salonul National „Peisajul românesc”, Galeriile de Artă, Constanţa
- 1990 – Salonul Municipal de pictură, grafica şi sculptură, ARTEXPO, Teatrul Naţional, „Etaj 3/4”
- 1992 – Salonul Municipal de pictură, grafică şi sculptură, ARTEXPO, Teatrul Naţional, „Etaj 3/4”
- 1994 – Expozitia „Natura statica in pictura contemporana”, Muzeul Naţional de Artă, Iaşi
- 1997 – Expoziţie de pictură, Casa Americii Latine
- 1999 – Expoziţie de pictură, Casa Americii Latine
- 1990 – Expoziţie de pictură, “Pictori brăileni”, Galeriile Centrale de Artă Brăila
- 2002 – “Peisajul in pictura românească”, Muzeul Naţional Cotroceni
- 2005 – “Florile in pictura românească”, Muzeul Naţional Cotroceni
- 2007 – “Italia văzută de pictori români”, Muzeul Naţional Cotroceni
- 2008 – “Interbelicii şi continuatorii”partea I-a şi a II-a, Muzeul Naţional Cotroceni
Expozitii in strainatate:
- 1987 – Moscova; 1990, 1999 – Roma; 1994, 1995 – Tokyo, Osaka, Yokohama, 2000 – Paris; 2003 – Viena;
Lucrari de referinta:
- Tancul, în colaborare, Bucureşti, 1962;
- Asigurarea tehnică de blindate, automobile şi tractoare, TA-1, Bucureşti, 1962;
- Din experienţa şoferilor militari, Bucureşti, 1962;
- Maşini amfibii, Bucureşti, 1963;
- Asigurarea tehnică de blindate, automobile şi tractoare, pe timp de campanie, TA-2, Bucureşti, 1964;
- Autoamfibii, Bucureşti, 1964;
- Autovehicule speciale moderne, Bucureşti, 1965;
- Remedierea penelor de automobil, Bucureşti, 1968, 1970;
- Autoturismele ARO, în colaborare, Bucureşti, 1976;
- Norme privind întreţinerea, folosirea şi conservarea tehnicii de tancuri, automobile şi tractoare, în colaborare, Bucureşti, 1978;
- Pene de automobil, simptomatică, depistare, remediere, Bucureşti, 1979;
- Gepkocsidefektek, Tunetek, Banatarolas Kijavitas, Bucureşti, 1982;
- Criza energetică, Bucureşti, 1984;
- Autovehiculele în armata română, tradiţie şi contemporaneitate, colectiv, Bucureşti, 1991;
Lucrari de referinta in pictura:
Natură moartă cu floarea soarelui, La ieşirea din Valea Oltului, Flori albe şi galbene pe fond albastru, Bărci la Dunăre – Brăila, Natură moartă cu vase, flori şi fructe, Lalelele de la Sterian, Vadul Budurului, Brăila, Florile de tei, Strada Morilor, Viaţa caselor, Moscheea din Mangalia, Str. Bărăţiei, Templul Mămulari, Nud, Peisaj la Macin, Str. Unirii toamna, Brăila, Podul metalic din Budapesta, Dealul Motoroi, Marea la coasta de argint, Iarna la Filaret, Stânci la mare,Vama-Veche, Vârful Câmpului, Sat dobrogean, Natură moartă cu pepene galben, Brăila, trei case în plin soare, Brăila, trei case în amurg, Uneltele pictorului, Lumini la Mogoşoaia, Peisaj la Craiova,Paharul cu vin roşu. Castronul cu supă, Spitalul Municipal, Peisaj din Braşov, Peisaj din Balcic,Chioggia, Perdeaua albă. Marea la Caliacra, Lumini pe Sena, Str. Neagră din Brăila etc.
Sursa: Dumitru Anghel – „Cetateni de Onoare ai Brailei”; patzeltart.ro; crispedia.ro.