Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
18 Views

Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP)

Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP)

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Braila organizeaza sambata 21 septembrie 2013, o serie de manifestari dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) aflate la a XXI–a  editie .  Scopul acestora este acela de a oferi posibilitatea constientizarii de catre comunitatile locale a diversitatii patrimoniului national, a punerii acestuia in valoare, a vulnerabilitatii acestuia si, pe acest fond, a eforturilor necesare pentru protectia si conservarea sa.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adreseaza tuturor cetatenilor, carora le ofera un mediu istoric atractiv, stimulant pentru comunicarea interpersonala.   Apropierea fata de patrimoniul cultural constientizeaza sentimentul de apartenenta comuna la valorile tarii, ale regiunii, orasului sau mediului rural si imbogateste diversitatea societatii noastre, contribuind la buna intelegere mutuala intre cetateni.

Patrimoniul poate fi folosit  ca element catalizator pentru coeziunea sociala si promovarea responsabilitatii cetatenilor pentru mediul lor de viata. Fiecare comunitate asociaza patrimoniului cultural anumite valori, cu care se identifica iar, in cadrul dezvoltarii durabile, patrimoniul cultural constituie o resursa posibil de utilizat, in scopul cresterii prosperitatii locuitorilor

ZEP  este un semn de democratie europeana, de acces liber la valorile culturale cu un deosebit impact asupra comunicarii intre persoane, manifestarile incercand sa sensibilizeze constiintele asupra existentei valorilor cu vechime purtatoare a memoriei inaintasilor, care nu merita sa fie distruse.

Tema  sub care se vor desfasura evenimentele culturale ale editiei romanesti ZEP 2013 este “Patrimoniul cultural oglinda a pomiculturii si viticulturii” .

Manifestarile care vor avea loc in data de  21 septembrie 2013 incepand cu ora 8.30 vor debuta la sediul Directei Judetene pentru Cultura Braila(strada Mihai Eminescu nr. 10-12)  cu lansarea unui pliant dedicat evenimentului urmat de o deplasare a unui grup de braileni – jurnalisti, profesori, oameni de cultura ai urbei noastre –  in  comuna Pietroasele din județul Buzau.

Comuna Pietroasele este un cunoscut centru al mai multor situri arheologice, fiind descoperite o cetate dacica la Gruiu Darii (langa Pietroasa Mica), un castru roman la Pietroasele, precum și un celebru tezaur gotic. Desi inițial era un centru pentru extragerea de piatra pentru materiale de construcție, astazi viticultura este principala ramura economica a comunei, cunoscuta pentru vinul de Tamaioasa romaneasca, aici aflandu-se   si Centrul de Cercetare in Viticultura administrat de Universitatea de Științe Agronomice din București.

 

DIRECTIA  JUDETEANA  PENTRU  CULTURA  BRAILA

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top