Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
515 Views

Anastase Dragomir – Inventatorul cabinei de avion catapultate

Anastase Dragomir - Inventatorul cabinei de avion catapultate

Printre personalitatile pe care le-a dat Braila se numara si inventatorul Anastase Dragomir (n. 6 februarie 1896 – d. 1966) al carui nume a intrat in istoria stiintei si tehnicii romanesti.

Dupa ce a trecut prin scolile brailene, A. Dragomir urmeaza Institul Politehnic, ajungand un bun electronist cu reale aptitudini pentru munca de cercetare. In deceniul al treilea, el face un stagiu indelungat la o serie de mari firme constructoare de avioane printre care celebra intreprindere aeronautica „Bleriot” din Franta. Revine apoi in tara pentru a incerca sa puna in practica ideile sale novatoare. Lipsa de incredere a guvernantilor de atunci in talentele autohtone si insuficienta inzestrare a tarii in domeniul tehnicilor de varf, i-au creat mari dificultati. Incercand sa-i vina in ajutor, locuitorii orasului Braila au deschis liste de subscriptie pentru finantarea in continuare a cercetarilor incepute de concetateanul lor.

Invingand obstacolele intampinate, inginerul A. Dragomir inventeaza si experimenteaza, in anul 1929, la Paris si Bucuresti, „celula parasutata”, prima cabina catapultata din lume, destinata salvarii pasagerilor dintr-un avion aflat in pericol de prabusire.

O a treia experimentare a fost programata la Braila, la 10 noiembrie 1929, la hipodromul orasului, cu participarea vestitei parasutiste Smaranda Braescu. Aceasta demonstratie era organizata in cadrul unui miting aviatic ale carui beneficii urmau sa fie inmanate inventatorului brailean pentru continuarea experientelor.

Inventia denumita „celula de salvare” nu a fost acceptata imediat, companiile aeriene invocand faptul ca la vitezele reduse atinse de aeronavele de atunci, parasutarea individuala a pasagerilor era inca posibila. Proiectul a devenit aplicabil abia dupa trei decenii, la construirea avioanelor supersonice, prin procedeul catapultarii pilotilor impreuna cu anumite parti structulare ale cabinei. Mii de aviatori isi datoreaza viata utilizarii acestui procedeu.

Alte idei tehnice de avangarda ale inventatorului brailean au ramas neinregistrate, fiind redescoperite mai tarziu de alti cercetatori.

In anul 1960, Anastase Dragomir isi imbunatateste principala sa inventie, obtinand brevetul pentru constuirea unui avion de transport, echipat cu tronsoane catapultabile pentru salvarea pasagerilor, fiecare compartiment avand cate doua parasute pentru asigurarea stabilitatii in timpul coborarii.

Ca si Henri Coanda, creatorul primului avion cu reactie din lume, inventatorul brailean Anastasie Dragomir, cu celula sa de salvare, a luat-o inaintea timpului sau, anticipand, prin descoperirile facute, realizarile tehnice atinse abia in anii nostri.

 Anastase Dragomir - Inventatorul cabinei de avion catapultate

 

Sursa: Gheorghe Iavorschi – “Momente din istoria Brailei”

Despre autorul:
are 40 Articole

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top