Anastase Simu – Colectionar de arta si ctitor de muzee
Anastase Simu (n. 25 martie 1854, Braila – d. 28 februarie 1935, Bucuresti) a fost un academician roman, doctor in stiinte politice si administrative, mare colectionar si donator de opere de arta, ctitor al unui lacas de cultura – „Pinacoteca Simu”.
Nascut la Braila, la data de 25 martie 1854, Anastase Simu a absolvit scoala primara si gimnaziul real in orasul de bastina, dupa care si-a continuat studiile la Viena si Paris, incheindu-le cu doctoratul in stiinte politice si administrative sustinut la Universitatea din Bruxelles.
Anastase Simu a adunat o impresionanta colectie de arta cu unicul scop de a o pune la dispozitia marelui public, astfel ca in anul 1910, infiinteaza la Bucuresti muzeul care-i va purta numele, construit in stilul unui templu ionic. Ca un corolar al activitatii sale de om de cultura si patriot, in anul 1927 doneaza statului roman acest muzeu, una din cele mai mari pinacoteci ale tarii, in care se aflau expuse 1182 de opere de pictura, sculptura, gravura si desen ale caror unor mari artisti romani (Grigorescu, Brancusi, Aman, Andreescu, Luchian, Pallady, Steriadi, Ressu, O.Han, Paciurea, etc.) si straini (Delacroix, Renoir, Rodin, Millet, Zurbaran, Courbet, Houdon, Daumier, Pissaro, Bourdelle, Gericault, Monet, Fremiet, Meunier si altii).
In actul de donatie se mentiona: „in dorinta mea nestramutata de a servi tara si a putea contribui in domeniul manifestarii frumosului, declar in mod solemn ca atat terenul ce am cumparat in 1904, cat si cladirea „Muzeului Simu” ce am construit pe el, precum si toate operele de arta aflate in el … le inchin cu dragoste Romaniei reunite si le fac danie in veci natiunii.”.
In plus, Anastase Simu, se angaja sa achizitioneze si sa doneze si alte opere de arta, acoperind totodata cheltuielile de intretinere a muzeului, inclusiv salariile personalului acestui asezamant de cultura.
Incepand din anul 1928, A. Simu a inceput sa se ocupe si de interesele orasului sau natal, infiintand o pinacoteca locala instalata pentru inceput in localul Primariei municipiului Braila. Una dintre donatiile sale pentru braileni, cuprindea o gravura pe lemn reprezentand cetatea Brailei si 30 de picturi si scultpuri ale unor artisti consacrati ca: Theodor Aman, Octav Bancila, Nicolae Tonitza, Sava Hentia, Constantin Artachino, Fritz Stork si altii. Consiliul municipal Braila consemna la 30 iunie 1928 ca „printre tablourile daruite municipiului se afla apartinand unor braileni ca Theodorescu Sion, Stefanescu Mircea, fiu de taran din comuna Cazasu, M.Teisanu, care a facut liceul in localitate, Petrascu, unul din cei mai de valoare pictori romani si Voinescu Ion, nascut la Braila. Domnia sa mai are o colectie de trei tablouri de Grigorescu pe care a fagaduit ca o va dona tot pentru Primaria Braila, pentru viitorul muzeu municipal” (document aflat la Arhivele Nationale Braila).
Anastase Simu s-a stins din viata in 1935, lasand restul de avere statului roman pentru sprijinirea vietii cultural-artistice si instituind prin legat testamentar, opt premii pentru pictura, sculptura, desen si gravura.
Primaria municipiului Braila a primit la randul sau, un fond de 200.000 de lei pentru subventionarea activitatii culturale pe plan local. Un document pastrat la Arhivele Nationale Braila, datat din 24 iunie 1937, specifica ca se „aproba cumpararea pentru pinacoteca municipiului a tabloului lui Gheorghe N.Naum intitulat <<Din portul Braila>>, pentru care se acorda 4000 de lei din fondul Anastase Simu, pentru sustinerea operelor culturale”.
De-a lungul vietii sale, Anastase Simu, prestigioasa personalitate a spiritualitatii romanesti, a indeplinit functii importante in organisme de cultura de nivel national: Societatea geografica romana, Societatea numisamica, Societatea pentru invatatura poporului roman, Consiliul consultativ al artelor, Ateneul Roman, etc.
Ales in anul 1933 membru de onoare al Academiei Romane, a fost distins cu: Marea Cruce a ordinului „Coroana Romaniei”, „Bene Merenti” cl.I, „Meritul Cultural”, „Legiunea de onoare” (Franta), „Cetatean de onoare al orasului Braila” si altele.
In actul din 1927, prin care incredinta natiunii romane „Muzeul Simu”, donatorul a pus conditia ca acest lacas de cultura sa fie mentinut in forma initiala. Dar, in timpul regimului totalitar, edificiul – o adevarata bijuterie arhitectonica – a fost demolat si colectiile disperate.
Activitatea distinsului colectionar, om de cultura si filantrop a ramas inca inregistrata in documentele de arhiva si incrustata in memoria iubitorilor de frumos.
Sursa: Gheorghe Iavorschi – “Momente din istoria Brailei”