Balta Mică a Brăilei, potențial turistic există, turiștii lipsesc.
Speciile rare de păsări, flora diversificată, dar și legendele din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei ar putea atrage peste 9.000 de turisti în fiecare an. Doar că principalele puncte de atracție sunt lăsate în paragină. Castelul de apă, de exemplu, care are peste 100 de ani, a fost cândva un restaurant-cofetărie, cu o platformă rotitoare de unde puteai vedea toată panorama orașului.
Privalul Hogioaia este un canal natural care face legătura între Dunăre și lacul din mijlocul Insulei. Când Dunărea crește la cote foarte mari, vegetația din zonă este acoperită de apă, iar potecile din lemn, făcute special pentru a facilita accesul turiștilor, plutesc deasupra apei. În Balta sunt opt trasee terestre și șapte pe apă.
„Anul acesta am avut o cotă a apei de 635 de cm, dar cota istorică a fost în 2010, 713 centimetri. La un metru sub apă avem un stăvilar din piatră asupra căruia intervenim pentru blocarea apelor pe canal, tocmai pentru a desfășura activități de turism. Ce poate fi mai frumos decat să vezi, iarna, urma unei vidre cum a ieșit și a târât peștele pe care îl mănâncă în tufiș”, spune ghidul Gelu Găureanu.
Pe o suprafață de 25 de ori mai mica, în Balta Mică a Brăilei sunt 70% din speciile din Delta Dunării. Pe raza parcului au fost identificate 207 de specii de păsări, împărțite în trei colonii: Chiriloaia, Cucova și Vulpașu. în Parc s-a găsit și un cuib de codalb.
„Vulturul codalb este cea mai mare pasăre răpitoare din România, anvergura aripilor ajungând la doi metri și jumătate”, mai spune ghidul.
Odată ajuns pe Lacul Chiriloaia, nu știi în ce direcție să-ți îndrepți privirea: pe lac, unde vegetația colorată îți distrage atenția dintr-o parte în cealaltă, sau în copaci, ca să urmărești ritualul de curtare între păsări.
O legenda locală spune că denumirea Lacului Chiriloaia vine de la frumoasa Chira Chiralina.
„Ar fi fost rapită de un harap din afara țării și adusă pe acest lac. Rudele au căutat-o, marinarul a fugit și a abandonat-o pe Chira, apoi s-a spânzurat”, explică Gelu Găureanu.
Și haiducul Terente, alt erou local, își avea ascunzătoare tot pe acest lac.
„Nu avea o singură ascunzătoare, ci 2-3, când era încolțit de poteri se ascundea în apă și respira printr-un băț de stuf”, povestește ghidul.
Autoritățile locale vor să treacă Insula Mică a Brăilei din domeniul public al statului în proprietatea județului, pentru a putea exploata turistic zona.
„Dacă vrem să avem vizitatori și din alte țări, trebuie să avem și condiții. Pentru asta acționăm și pe partea de turism, dorim ca împreuna cu Galați să avem în administrare Insula Mică, care este o fărâma din Delta Dunării”, susține Gheorghe Bunea Stancu, președintele Consiliului Județean Brăila.
În cel mult patru ani, Parcul Natural Balta Mică a Brăilei ar putea fi deschis circuitului turistic. Deja, doi turoperatori din Italia sunt interesați de pachete turistice în zonă.
Sursa: RAPORT DE TARA DIGI24