Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
174 Views

Baritonul Nicolae Herlea

 

Nicolae Herlea

Nicolae Herlea (n. 28 august 1927, Bucuresti – d. 24 februarie 2014, Frankfurt – Germania) nascut Herle, s-a nascut la 28 august 1927 la Bucuresti si a studiat la Conservatorul din Bucuresti cu profesorul Aurelius Costescu-Duca. Mai tarziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giogrio Favaretto. 

Baritonul Nicolae Herlea face parte din generatia anilor ’50 ai secolului al XX-lea, pleiada de cantareti la fel de reprezentativa, precum Zenaida Pally, Arta Florescu, Elena Cernei, Octav Enigarescu, Magda Ianculescu.

A debutat in anul 1951 pe scena Operei Nationale din Bucuresti in rolul lui Silvio din spectacolul Paiate de Ruggiero Leoncavallo si va fi angajat ca bariton al primei scene romanesti.

Se impune pe plan mondial, pentru ca, inca din 1951 de la prima aparitie pe scena, baritonul Herlea va fi laureat al Concursurilor de Canto de la Geneva, Praga si Bruxelles si va canta pe marile scene ale lumii, la Scala din Milano, la Opera Nationala din Praga, din Berlin si la Teatrul Mare din Moscova.

Timp de trei ani, intre 1964 – 1967, baritonul Nicolae Herlea a avut contract cu Opera Metropolitana de la New York, dar a cantat si pe alte scene lirice din S.U.A., la Boston, Detroit, Cleveland.

A cantat in Rigoletto, in rolul principal, a fost lordul Ashton din Lucia di Lamermoor de Donizetti, s-a complacut in rolul desuet al personajului principal din Rigoletto de G. Verdi sau al berbantului Esacmillio din Carmen de Georges Bizet, in elegantul print din Evgheni Oneghin de Ceaikovski sau al enigmaticului tanar din Printul Igor de Borodin si al intrigantului Scarpia din Tosca de G. Puccini.

Alaturi de rolurile din Barbierul din Sevilla, Traviata, Paiate, Carmen, Dama de pica, Trubadurul, a interpretat lieduri din literatura universala a genului sau pagini lirice din muzica de opera romaneasca. 

A cantat alaturi de maestri ai genului, printre care: Ivan Petrov, Giulietta Simionatto, Montserrat Caballe, Nikolai Ghianurov, Placido Domingo, Joan Sutherland, Nicolai Ghiuselev, James Mc.Craken.

Vocea sa inconfundabila, usurinta vocala in toate registrele, muzicalitatea interpretarilor sale, i-a adus baritonului Nicolae Herlea premii si distinctii nationale si internationale, ca Medalia de Aur si Marele Premiu la Festivaluri de Canto de la Praga, Milano, titlul de Artist al Poporului, in 1962, Medalia de Aur Giuseppe Verdi, in 1963, la Milano, Premiul de Stat, in 1964, Ordinul Cultural de Merit, in 1968, Ordinul Muncii, in 1974, Ordinul Tudor Vladimirescu, in 1981 si Ordinul Steaua Romaniei, in 2000.

Baritonul N.Herlea a fost si presedintele Juriului International al Fundatiei Hariclea Darclee din Braila, de la prima sa editie, si a predat cursuri de specializare pentru masterat, la Academia de Muzica din Bucuresti.

Nicolae Herlea s-a stins din viata la varsta de 86 de ani, in seara zilei de 24 februarie 2014, dupa o grea suferinta, la Frankfurt. In memoria tuturor, baritonul Herlea va ramane ca Figaro din Barbierul din Sevilla, pe care l-a interpretat fascinant de peste 500 de ori. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Prin Hotararea Consiliului Local Municipal Nr. 133 din 27 august 1999, baritonul a fost declarat Cetatean de Onoare al Brailei.

 

  • Nicolae Herlea
  • Nicolae Herlea
  • Nicolae Herlea
  • Nicolae Herlea

 

 

 

Sursa: Dumitru Anghel – „Cetateni de Onoare ai Brailei”

Despre autorul:
are 40 Articole

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top