Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
1406 Views

Boierii braileni catre Stefan cel Mare: “Pe mumă-sa ține-o să-ți fie doamnă, cum au ținut-o în țara noastră toți pescarii din Brăila”

Stefan Cel Mare

Stefan Cel Mare

Considerata a fi primul pamflet politic din spatiul romanesc, scrisoarea, din 1481, prin care boierii braileni ii raspund domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare (1433-1504), este unul dintre cele mai faimoase documente ale secolului al-XV-lea, fiind extrem de sarcastica si chiar ofensatoare fata de demnitatea destinatarului, cuprinzand amenintari extrem de dure.

Pentru a stabili cronologic cadrul in care s-au desfasurat schimburile de replici, intre domnitor si braileni, trebuie precizat faptul ca in urma cu un deceniu inainte de scrisoare, Stefan cel Mare, la 27 februarie 1470, ataca si incendiaza Braila, pe care incerca sa o scoata de sub autoritatea Imperiului Otoman, sperand sa il poata detrona pe domnitorul Munteniei Radu cel Frumos. Cronica germana, scrisa la curtea de la Suceava, descria astfel evenimentele:

„In februarie 1470, a trimis Stefan Voda asupra Brailei, in Tara Munteneasca, si a varsat mult sange si a ars targul cu totul si a poruncit sa nu ramana copil in pantecele maicei sale si spinteca sanul mamei si spanzura pe copii de el”.

La 15 martie 1481, intr-o scrisoare, domnitorul Stefan cel Mare le cere sprijinul boierilor munteni pentru inscaunarea unui anume Mircea pe tronul Tarii Romanesti:

„(…)Scrie domnia mea tuturor boerilor, şi mari şi mici, şi tuturor judecilor şi judecătorilor şi tuturor săracilor, de la mic până la mare, din tot ţinutul Brăilei. Şi după aceasta, aşa să va fie de ştire: că am luat domnia mea pe lângă mine pe fiul domniei mele, Mircea voevod şi nu-l voi lăsa de lângă mine, ci voi stărui pentru binele lui ca şi pentru al meu, însumi cu capul meu şi cu boerii mei şi cu toată ţara mea, ca să-şi dobândească baştina sa, Ţara Românească, căci îi este baştină dreaptă, cum Dumnezeu ştie şi voi ştiţi. (…)”

In raspunsul boierilor braileni catre domnitorul Moldovei, extrem de implicat in treburile interne ale Tarii Romanesti, se vorbeste despre un anume Mircea, fiu al lui Stefan cel Mare si al unei brailence, pe nume Caltuna. Caltuna este mentionat astfel in corespondenta: „pe mumă-sa ține-o să-ți fie doamnă, cum au ținut-o în țara noastră toți pescarii din Brăila”.

Desi s-a crezut ca apelativul de „fiu” indica paternitatea, filiatia in sens genealogic, este total gresit. Mircea nu era fiul lui Stefan, ci domnitorul moldovean a precizat sintagma „fiul domniei mele”, pentru a intari, in limbaj diplomatic, relatia de subordonare politica dintre cei doi.

Mircea este fiul domnitorului muntean Vlad Dracul si fratele lui Vlad Tepes, si al unei anume Caltuna din Braila, despre care se vorbeste in scrisoare.

Astfel, Stefan cel Mare, cunoscut fiind obiceiul sau de a se implica in descaunarea domnilor din Tara Romaneasca, dorea sa il inlature, in 1481, si pe domnitorul Basarab cel Tanar, pentru a-l inlocui cu protejatul sau, Mircea, fiu natural al lui Vlad Dracul.

Nu se stie exact daca acest Mircea sprijinit de Stefan este acelasi cu Mircea al-II-lea, fiu al lui Vlad Dracul, ce a domnit si in anul 1442 si care dupa august 1442 dispare din cronici. Oricum se cunoaste sigur faptul ca acest Mircea era fiul natural al domnitorului muntean Vlad Dracul, deci nepot al lui Mircea cel Batran, din relatia cu o braileanca.

Boierii braileni isi arata sprijinul neconditionat fata de Basarab cel Tanar, in lupta lui Stefan cel Mare de a-l detrona, afirmand ca vor lupta alaturi de domnul lor, „pana in ruptul capetelor”.

Scrisoarea boierilor braileni catre domnitorul Moldovei Stefan cel Mare:

„Scriem ție, Ștefan voievod: Ai tu oare omenie, ai tu minte, ai tu creier de-ți prăpădești cerneală și hârtie pentru un copil de curvă, pentru fiul Călțunei, si zici că-ți este fiu? Dacă ți-e fiu și vrei să-i faci bine, atunci lasă-l să fie după moartea ta domn în locul tău și pe mumă-sa ține-o să-ți fie doamnă, cum au ținut-o în țara noastră toți pescarii din Brăila, și învață-ți țara cum să te slujească, iar de noi să te ferești, căci de cauți pe naiba, ai să-l găsești. Și așa să știi că toți, pe capete, vom veni împotriva ta și vom lupta alături de domnul nostru, Basarab voievod, până în ruptul capetelor noastre”.

Autor: Cristea Alin, blogger

Comentarii

5 COMMENTS
 1. lambi

  inventii! nu aveau cerneala si hartie pe vremea aia si nici nu se vorbea despre creier!!!!!

 2. vidoc

  Gresit total ! … Se doreste ca Stefan cel mare sa fie vazut precum un aparator impotriva turcilor . Adevarul este urmatorul ; Stefan cel mare a venit la Braila, a ars cetatea ,nemai- lasand piatra peste piatra si nici fiinta vie, in cautarea celei de a 47 nevasta a lui ,CALTUNA , care s-a ascuns in Balta Brailei la pescari ,fiindca acesta nu o mai multumea la pat . , nu din cauza ca Stefan a vrut sa scoata Braila de sub ..imperiul otoman …si a omorat tot .pana si copii din pantecele mamei lor . Nici cand l-au cautat pe Isus Cristos nu s-au petrecut asemenea orori …. Turcii nu erau in Braila la acea data de Marti -27 Februarie 1470 ,Saptamana Branzei, Turcii au fost chemati de catre Banu Serban si Radu Paise in anii 1529 tocmai pentru a APARA BRAILA DE NAVALITORII DE LA NORDUL TARII ROMANESTI .Au OFERIT Braila lui SULEIMAN MAGNIFICUL ( LEGISLATORUL) impreuna cu Raiaua Brailei ,spre administrare si paza . ASA SA STITI ! Stefan nu a gasit-o pe Caltuna atunci si a inebunit ,omorand tot fiindca suferea si de o boala mintala la CAP …( NU AVEA CREIER , cum scria Grigore Ureche ,la vremea respectiva )

  1. eu

   uuu, cat venin. vezi sa nu-ti musti limba. o sa te otravavesti. ce a fost a fost. trebuie sa invatam din greseli. trebuie sa fim uniti. ca de nu, vor veni strainii si ne vor subjuga. de fapt, asta se si intampla. Desteapta-te, romane! (inclusiv romanul basarabean)

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top