Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
93 Views

Braila gazduieste ediția a II-a a Festivalului Internațional de Jazz ”Johnny Răducanu”

Braila gazduieste ediția a II-a a Festivalului Internațional de Jazz Johnny Răducanu

Brăila va găzdui în perioada 10-12 octombrie 2014 cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Jazz ”Johnny Răducanu”, dedicat memoriei regretatului om de cultură, născut pe 1 decembrie 1931 şi dispărut în 19 septembrie 2011, care dă şi numele manifestării.

Pe numele său real Răducan Crețu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețul Șolcan. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii românești de jazz. A fost căsătorit cu Geta Costin între 1962 și 1970. Johnny Răducanu a murit în data de 19 septembrie 2011 în locuința sa din str. Oltarului din București.

Prima ediție a festivalului a avut loc în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2013. Marele Premiu şi Trofeul primei ediții a festivalului a fost câștigat de Spanache Trio din Timişoara, în component: Sebastian Spanache (28 ani), absolvent al Facultăţii de jazz şi pop ”Richard Oschanistzky” din Timişoara, Radu Alexandru Pieloiu (29 ani) şi Csaba Santa (33 ani) – ambii cu studii la Facultatea de muzică din Universitatea de Vest Timişoara.

În cele trei zile, din care două de concurs şi a treia Gala laureaţilor, au fost şi recitaluri de excepţie cu Michael Creţu, Old Fish Band din Germania (componenţa e, de fapt, internaţională), Steve Houben quartet din Belgia, China Moses originară din Statele Unite, dar care trăieşte la Paris, cu o echipă de scenă alcătuită din patru muzicieni. Concurenţii solo au fost acompaniaţi de o formaţie cu Andrei Tudor la pian.

La ediția din acest an, în urma preselecțiilor, în concurs se vor prezenta 14 concurenți din Anglia, Rusia, Bulgaria, România și Republica Moldova.

În prima seară, după cei înscriși la concurs, vor susține recitaluri Michael Cretzu & Alex Simu (Anglia – Olanda), Nicolas Simion Group (Germania, SUA, Romania, Croatia) și American Impressions & Romanian Landscapes. Sâmbătă vor susține recitaluri Alexandru Pădureanu (România), pian solo, câștigătorul Premiului cel mai bun instrumentist la ediția 2013 și Carlo Nardozza Quartet (Belgia, Italia). Duminică, după Gala Laureaților, va susține un recital Chico Freeman Quaretet (SUA, Elvetia, Italia).

 

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top