Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
84 Views

Braila, Strada I.L.Caragiale

Braila, Strada I.L.Caragiale

La nr.32, a existat Memorialul Nae Ionescu, Vasile Bancila si Anton Dumitriu, dar piesele, in urma retrocedarii imobilului, au fost transferate Galeriilor Emilia Dumitrescu, de ope I.L.Caragiale nr.3, cuprinzand donatia artistei (7000 de piese de arta), dar, fatalitate, si acest imobil a fost retrocedat, ambele colectii fiind stramutate la Liceul Perpessicius. Ultimul imobil, cunoscut drept Casa Varlaam, se afla inscris in Lista Monumentelor Istorice, 1912.

Timp de peste 20 de ani aici a functionat Inspectoratul Scolar Judetean. Inainte de retrocedare, se zvonise ca era destinata Casei Casatoriilor, retrocedata la randul ei. Ultimul proprietar: Pana(s). Actualmente, in conservare.

Cea mai importanta publicatie litarara braileana a fost Luceafarul literar si artistic, bilunar, avocat I.C.Sava, str. Vasile M.Sasu nr.27, 1928, 1000 exemplare. Prezentand revista prietenului si colegului de urbe natala, Perpessicius o definea drepr fapta de cultura si orgoliu regional, rimand cu imperativele acelui regionalism cultural asa de mult cantat in timpul din urma, sa aduca ceva si din poezia si duhul Brailei.

Cladirea cu etaj din colt (doua pravalii la parter si alte doua camere pe un hol la etaj), ridicata pe locul vechii biserici din lemn, incendiata in 1860, proprietate a Comunitatii armenesti, adapostea in 1927, dupa cum vedem intr-o ilustrata, tocilaria lui Nicu Cecaliuc si o banca populara.

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top