Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
83 Views

Braila, Strada Stefan cel Mare, fosta Raionului pana in 1885

Strada Stefan cel Mare, fosta Raionului pana in 1885

Pe strada Stefan cel Mare, in apropiere de str. Galati, la nr. 421.425 s-a aflat Scoala primara de fete nr. 4  Ecaterina Teodoroiu, cuplata cu Scoala de baieti nr.11. Avea etaj si iesire si pe strada Grivitei. Dupa razboi, fara etajul, care fusese demolat, mai functioneaza doar ca gradinita, scoala mutandu-se pe diagonala (corp nou si vechi) si avand nr. 17. Pe diagonala, se afla Scoala primara de baieti nr. 5, astazi nr. 17, aflata in spatele blocurilor.

Urma magazinul de coloniale al fratilor Paropol, certati din cauza sotiilor, care aveau apoi bacanii separate. In 1936, aveau 5 angajati. Avusesera o casa mica in care vindeau cafea pisata. Casa, asigurata, a ars, primind o insemnata despagubire cu care si-au ridicat casa cu etaj. Se zice ca focul a fost pus. In timpul foametei, se facea un comert intens pe baza de troc in Oltenia, singura provincie unde nu fusese seceta. Te duceai, cu asa zisele trenuri ale foametei, luai o caomada (cazuri concrete: masina de cusut, haine, hamuri etc) si le schimbai pe cereale. Adesea, pe drum aveau loc accidente cu cei aflati pe vagoane, care, la trecerea pe sub tuneluri, se treazeau cu capetele retezate.

Este si cazul lui Vasile Paropol, foarte inalt, mort intr-o astfel de imprejurare. Altii piereau in dreptul cartierului Simileasca din Buzau, cand tiganii aruncau cu un fel de ancore, ca sa agate saci, dar prindeau si oameni.

Pana la Grivitei urmau zarzavagiul Oprea: nea Georgica, atelier reparatii biciclete; nea Ilie Meraru, de la care cumparau copiii fructe pentru pachetel la scoala; cofetaria lui Plenovici, urmat de Stoiciu; restaurantul lui Stan Balan, deschis cu banii primiti ca despagubire de la Societatea de tramvaie Helios pentru taierea degetelor mic si inelar de la mana stanga; simigeria lui Macaceanu; brutariile lui Chiriac, Damian; Vasoian, care-si avea grajdul cu cai in spatele restaurantului Modern de astazi, si a coanei Bita; sifonaria lui Stefanescu; macelaria lui Oprisanescu si bacania lui Ivan, cel cu un picior de lemn. Toate aceste pravalii se inghesuiau in zona Stefan cel Mare – Grivitei, la coltul careia in anii din urma exista restaurantul Modern, zis Geamuri late, astazi Cazinou.

sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS, Braila, 2009

Comentarii

2 COMMENTS
  1. Nelu

    O mica completare: Scoala primara de fete nr.4 Ecaterina Teodoroiu cuplata cu scoala de baieti nr.11 care avea etaj si intrarea profesorilor pe Str. Stefan cel Mare avea intrarea si iesirea elevilor pe strada Grivitei, care dupa razboi s-a numit Scoala Nr.18 si a functionat si la etaj cu clase I-VIII pana-n anul 1970 (aprox.) dupa care i s-a demolat etajul si a devenit Gradinita. Apoi Scoala Nr. 18 a fost mutata in locul Liceului de cultura generala Nr. 4 (construit pe locul ruinelor morii de malai Bratianu colt cu Galati) iar Liceul 4 mutat in locul actual si numit Liceul Panait Istrati. Am facut aceasta completare pentru ca am invatat in cladirea veche de pe Stefan cel Mare si l-am avut diriginte pe Profesorul de matematica Gagu Victor care din pacate nu mai este printre noi. Multumesc pe aceasta cale tuturor celor care au postat diferite articole insotite si de imagini despre frumosul oras natal Braila pe care le citesc cu deosebita placere.

    1. StafidutZ

      Multumim de completare si apreciere!

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top