Braila – TOPONIMIA
In campia Brailei avem de-a face cu o multitudine de toponime formate din cuvinte romanesti inţelese de toata lumea, dar si din toponime antice autohtone, sau date de alte populaţii care au trecut prin regiune.
Referitor la numele Brailei, acesta este un toponim clar de origine autohtona, cu toate confuziile mai mult sau mai puţin intenţionate care au circulat in anumite perioade. El provine dintr-un toponim asemanator cu toponimele tracice sud-dunarene ca Bragylor-Bragiola in care gi se va transforma in i; Astfel s-a ajuns la numele proprii in primul rand de Braila asemanator cu Chitila-Chitila, Banila-Banila.
Este tipic romanesc fiind atestat documentar inca din evul mediu ca nume personal. In unele lucrari s-au menţionat formele de limba greaca Proilaba, de limba slava ca Proilava, de limba turca, ca Ibraila si alte forme ca Brilaga sau Braylaum.
Vechii istorici atribuie numelui o origine indo-europeana, (bhreg) insemnand pisc vertical cu referire clara asupra poziţiei geografice a orasului, mai precis asupra malului inalt, adica a piscului sau versantului vertical ce sare in ochi privit din amonte, adica de calatorul ce vine din Galaţi pe Dunare, de aici si celalalt nume existent de „Piscul Brailei”, acordat orasului in trecut.
sursa: istorielocala.ro
1 COMMENT
emanuel
16 mai 2013hai ca mai invat despre braila……!!!din creta Emi