Cu tramvaiul prin orasul Braila
„Eficienta, de peste o suta de ani ”
Cu tramvaiul prin oras
„*Aproape neschimbat de-a lungul vremii, cu mici modificari tehnice datorate evolutiei industriale, transportul cu tramvaiul electric se dovedeste nu doar convenabil pentru prestatorul acestui gen de servicii, ci si atractiv pentru calatori.
Istoria transportului de calatori cu tramvaiul electric la Braila ne conduce, inevitabil, la inceputul secolului XX, cand s-a inaugurat prima linie locala. Astfel, la 24 iunie 1900 au inceput sa circule primele tramvaie brailene, avand ca traseu Bariera Calarasilor Parcul Monument statiunea Lacu Sarat. Tot atunci, s-au dat in folosinta Depoul (demolat acum) din bariera, Atelierul de Intretinere si Pavilionul de Administrare. Societatea germana Helios Electricitas Aktien Gesellshaft din Colonia semnase, inca din 22 aprilie 1898, Actul de concesiune cu presedintele Comisiei Interimare a Primariei, N.N. Ionescu si secretarul N. Tino, reprezentantii Primariei Comunei (cum se numea atunci) Braila.
Conditiile altui veac, dar civilizatie de talie europeana!
Textele pastrate in arhive demonstreaza ca, acum mai bine de o suta de ani, brailenii se straduiau sa fie la nivelul civilizatiei din tarile apusene.
Exemplu sunt regulile impuse in Caietul de sarcini al lucrarii gandite la 1898:
„Art. 14. Un tablou indicand orele la care trasurile trebuiesc sa circule in oras va fi dresat prin ingrijirea Primariei, dupa intelegerea cu concesionarul. Aceste ore de circulatiune vor fi obligatorii pentru concesionar (…)
Art. 19. Pe toate liniile de tramvaie unde Primaria o va cere, concesionarul va trebui sa curete zapada de pe toate caile sale, precum si pe o latime de 0 m 50 la dreapta si la stanga fiecarei cai. Zapezile nu vor putea fi aruncate pe partile caei, ele vor trebui incarcate si transportate imediat afara din oras sau in locurile care se desemnau de Primarie”.
Si pentru calatori existau reguli:
„Art. 50. Persoanele cu pachete cari prin volumul sau continutul lor ar putea jena pe ceilalti voiajori, nu vor fi admise in tramvaie. Persoanele ale caror vesminte vor fi murdare astfel ca sa murdareasca sau sa incomodeze pe ceilalti voiajori, nu vor fi admise. Persoanele in stare de betie nu vor fi admise in tramvaie. In interiorul trasurilor este oprit a se fuma si de a canta. Cainii nu vor fi admisi in tramvaie”.
Dar in ciuda regulilor, gandite cel mai probabil de nemti, Braila prezenta inconveniente specifice. Reiese acest lucru dintr-o Nota aflata in Regulament: „Orasul Braila, neavand canaluri si cea mai mare parte din strada se gaseste in imposibilitatea de-a se debarasa de noroiu si de apele fluviale care ar umplea canivelele inchizand conductorii”, ceea ce confirma o situatie… existenta si astazi in cartierele Chercea, Brailita, Radu Negru, canalizate doar partial.
Nepoluant si economic, e de preferat altor mijloace de transport
In prezent, cu tramvaiul circula majoritatea brailenilor. Este economic, iar orarul permite deplasari si la ore cand doar taximetrele mai circula prin oras.
Costel Cireasa, directorul tehnic al SC Braicar, precizeaza: „Zilnic, in medie circula cam 30 de vagoane din totalul de 39 disponibile. Lungimea liniei de tramvai este de 54 kilometri in municipiu, statiunea Lacu Sarat, Combinat. Pe cele mai multe rute au fost efectuate modernizari in anii din urma. O importanta zona de interes in actiunile viitoare ale SC Braicar este modernizarea liniei de pe B-dul Dorobantilor, in baza unui amplu program de reabilitare a intregii strazi si pentru care exista studiu de fezabilitate”.
Numarul de calatori este in usoara scadere, ca urmare a procesului similar petrecut in randul populatiei municipiului. Astfel, in octombrie 2007 circulasera cu tramvaiul 1.911.000 cetateni, iar cu exact un an in urma statistica inregistra 1.940.000 calatori. Din cauza costurilor uriase pe care le implica achizitionarea unor vagoane noi, municipalitatea a recurs la varianta second-hand. Astfel, cele mai „noi” vagoane au sosit din Nurenberg, Berlin, Rotterdam. Totusi, acest gen de transport este unul dintre cele care au viitorul asigurat: „In toate marile orasele europene si nu numai, se pune accentul pe transportul electric, care este nepoluant si economic. Noi, la Braicar, am realizat eficacitatea lui, comparativ cu transportul clasic. Mai mult, la un simpozion recent, am asistat la prezentarile de oferte ale celor mai mari firme in domeniu, care se axeaza tot mai mult pe mijloacele nepoluante”, a precizat Costel Cireasa pentru „Ziarul de Braila.
sursa foto: http://tramclub.org/
sursa:http://www.zbr.ro/index.php?page=articol&id=744
Alte articole
-
-
Expozitie de quilling la Biblioteca Judeteana Braila
10 septembrie 2015, 10:44 -
AU DEBUTAT ÎNSCRIERILE LA ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE „VESPASIAN LUNGU” BRĂILA
8 septembrie 2015, 13:31 -
Sport si sanatate in aer liber – izvor de energie!
24 august 2015, 11:54
DIVERSE
-
8 septembrie 2015, 13:31 AU DEBUTAT ÎNSCRIERILE LA ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE „VESPASIAN LUNGU” BRĂILA
Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila a dat startul
Read more... -
30 iulie 2015, 9:15 Brăila, pe malul stâng al Dunării, sau în Nordul Barăganului!?
Pe cât de ciudat poate părea, prezența Dunării şi Bălții
Read more... -
24 iunie 2015, 11:34 Povestea unui aventurier
Pornind spre ape line dunarene, corabia strabate valuri reci ce se
Read more... -
18 februarie 2015, 9:44 Balta Mică a Brăilei, potențial turistic există, turiștii lipsesc.
Speciile rare de păsări, flora diversificată, dar și legendele din
Read more...
LEAVE YOUR COMMENT