EXCLUSIV: Povestea tabloului primului rege al Romaniei, gasit la Braila
Plin de praf si mizerie, avand un autor necunoscut si considerat de critici a fi de o deosebita valoare artistica, tabloul lui Carol I, gasit la Braila, in 1939, ajunge in cele din urma in posesia unui alt rege al Romaniei, Carol-al II-lea.
In luna mai a anului 1939, Constantin C. Giurescu (1901-1977), Rezident Regal al Tinutului Dunarea de Jos, aflat in vizita la Braila, este anuntat de catre comandantul garnizoanei, generalul Pleniceanu, ca in oras s-ar gasi un portret necunoscut, pictat in ulei, al Regelui Carol I, ce nu poarta semnatura nici unui pictor.
Rezidentul il roaga pe Pleniceanu sa se intereseze de starea si provenienta tabloului, iar dupa cateva zile, generalul ii trimite lui Giurescu, la Galati, tabloul, prin intermediul colonelului Bratasanu.
Portretul il infatisa pe primul Rege al Romaniei, in uniforma de general de cavalerie, la putin timp dupa sosirea sa in tara, probabil chiar in anul 1866. Aflata intr-o stare deplorabila, pictura era acoperita de un strat gros de praf si mizerie, chiar si panza fiind rupta intr-un loc.
Proporietarul tabloului, un brailean, pe numele sau Willy Klein, declarase ca tabloul se afla in proprietatea familiei sale inca de la sfarsitul secolului al-XIX-lea, intrand prin anii 1870 in posesia stabunicului sau pe linie materna, Leopold Steiner.
Inainte sa ajunga la Braila, la Steiner, portretul lui Carol I a apartinut familiei Antachi din Galati, pentru care ar fi fost si realizat tabloul.
Pentru a verifica originalitatea picturii, Rezidentul Regal trimite tabloul spre examinare istoricului de arta Alexandru Tzigara-Samurcas (1872-1952), pe atunci director al Muzeului de Arta Nationala, care, in iunie 1939, arata ca pictura in ulei «are o deosebită valoare artistică şi documentară», evaluandu-l la suma de 100.000 de lei.
Pictura a mai fost examinata si de catre criticul de arta, Alexandru Busuioceanu (1896-1961), care garanteaza originalitatea operei, precizand ca nu mai cunoaste un alt tablou similar.
Convins de autenticitatea portretului, Constantin C. Giurescu achizitioneaza tabloul de la braileanul Klein, cu suma de 75 000 lei si il preda, pentru a fi reconditionat, lui Nicolae Livezeanu, un specialist in acest domeniu, pastrandu-se rama originala.
La 1 iulie 1939, in anul in care se implinea un secol de la nasterea lui Carol I, primul rege al Romaniei si intemeietorul dinastiei romane, Giurescu, la evenimentul depunerii jurământului de către promoţia de ofiţeri „Regele Carol I” la Şcoala de cavalerie din Târgovişte, il roaga pe regele Carol al-II-lea sa primeasca in dar tabloul ce il infatiseaza pe gloriosul sau predecesor, gasit la Braila, din partea Tinutului Dunarea de Jos.
Regele accepta cadoul, iar portretul intra in colectia de tablouri a Curtii Regale.
Un articol de Cristea Alin, blogger
LEAVE YOUR COMMENT