Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
277 Views

Legaturile celebrului Freud cu Braila

Legaturile celebrului Freud cu BrailaPovestea unei prietenii din adolescenta, dintre celebrul Freud si un tanar din Braila, continuata prin zeci de scrisori, ce nu s-a sfarsit niciodata in sufletele celor doi, in ciuda distantei si a unui eveniment tragic care i-a incercat profund.

Sigmund Freud, parintele psihanalizei, afirma in singurul interviu acordat unui ziar din Romania, in 1935, ca si-ar dori sa cunoasca Romania. In 1939 moare la Londra. Asta se stie, insa nu se cunoaste in detaliu care era sursa acestei dorinte arzatoare a lui Freud de a ne cunoaste tara, neimplinita de altfel.

Totul a inceput in anul 1865, la Gimnaziul Real si Superior „Leopoldstädter” din Viena, unde Sigmund era elev. Aici, il intalneste pe Eduard Silberstein, un coleg de clasa, cel ce ii va marca adolescenta si de care il va lega o lunga prietenie.

Eduard Silberstein s-a nascut la data de 27 decembrie 1856, in Iasi, capitala Moldovei, intr-o familie de negustori evrei, care dupa 1866 se muta la Braila. Eduard mai avea un frate, Adolf, ce a devenit un cunoscut medic in Berlin, pana la venirea lui Hitler la putere. In orasul de la Dunare, tatal lui Eduard, Asias Silberstein isi desfasoara cu succes activitatea de comerciant, putand astfel sa isi intretina fiul, aflat la studii in capitala Imperiului Austriac.

In timpul scolii, tanarul din Romania, impreuna cu un alt coleg, Heinrich Braun, un socialist convins ce va deveni ministrul Agriculturii in guvernul Prusiei intre 1918-1920, il initiaza pe Sigmund Freud in politica social-democrata. Dupa absolvirea Gimnaziului „Leopoldstädter”, in 1873, drumurile celor doi prieteni se despart, insa acum incepe perioada de corespondenta dintre Eduard si Sigmund, ce se va sfarsi brusc 8 ani mai tarziu.

Timp de aproape un deceniu, prin intermediul scrisorilor, in numar de 76, cei doi au discutat despre filozofie, politica, dar si despre lucruri mult mai personale. Scrisorile trimise de Silberstein lui Freud nu au fost gasite niciodata.

Sigmund Freud devine student al Facultatii de Medicina, la Universitatea din Viena, iar Silberstein studiaza 2 ani dreptul la Leipzig, pentru ca in 1875 sa se mute la Viena, unde isi continua studiile. In anul 1879 Eduard devine doctor in drept, domeniu in care nu va activa niciodata.

In 1878, Sigmund ii scria prietenului sau, exprimandu-si nefericirea fata de planurile lui Eduard de a studia dreptul, si nu stiinta.

Ultima scrisoare a lui Freud catre prietenul sau dateaza din 24 iunie 1881. Ruptura dintre cei doi a fost cauzata de decizia lui Eduard de a se intoarce in Braila definitiv, fapt care il dezamageste profund pe tanarul Freud.

Astfel, dupa anii 1880, cand prietenia si corespondenta se sfarsesc, Freud  devine doctor la o clinica de psihiatrie din Viena, iar Eduard duce o viata de mic burghez in portul de la Dunare, lucrand in domeniul bancar si in comertul cu cereale.

In anul 1884, Sigmund ii scrie logodnicei sale, Martha Bernays, nepoata unui rabin din Hamburg, despre prietenia cu tanarul din Braila:

Ne-am legat intr-un moment in care nu privesti prietenia ca pe un sport sau ca pe un avantaj, ci ai nevoie de un prieten ca sa traiesti langa el. Cand eram impreuna, nu ne plictiseam niciodata. Orizonturile lui, lecturile lui, umorul lui, totul era burghez, un pic filistin”.

Dupa 2 ani de la aceasta scrisoare Freud se casatoreste cu Martha. In 1889, la Braila, Eduard se casatoreste cu o tanara din Iasi, pe numele ei Pauline Theiler, nascuta la data de 22 iulie 1871. Pauline este cea care ii va reuni, intr-un mod tragic, pe cei doi vechi prieteni.

La inceputul anului 1891, sotia lui Silberstein incepe sa manifeste simptome nevrotice, devenind extrem de instabila psihic. Eduard o trimite pe Pauline, impreuna cu o servitoare, la Viena, pentru a fi tratata de Freud, despre care Silberstein stia ca detine un cabinet medical privat.

Dupa o lunga calatorie de la Braila la Viena, Pauline ajunge, pe data de 14 mai 1891, in jurul orei 16, in fata cabinetului doctorului Freud, aflat pe strada Maria Tereza, numarul 8.

Pauline intra in cladire, ii spune servitoarei sa o astepte, si merge intr-una din aripile din spate ale cladirii. Dupa ce urca 3 etaje, sotia lui Silberstein se arunca in gol, peste o balustrada.

Ziarul austriac „Neues Wiener Tagblatt” scria la acea data ca tanara a murit pe loc, avand craniul spulberat.

Pauline nu a mai ajuns sa il cunoasca pe bunul prieten din adolescenta al sotului ei.

Eduard Silberstein se recasatoreste, la Braila, la cativa ani dupa moartea Paulinei, cu o lituanianca, Anna Sachs. Anna a murit la Braila, in anul 1925.

Eduard si Anna au avut 2 copii, unul murind la cateva luni dupa nastere. Teodora, nascuta in 1895, la Braila, se casatoreste cu un evreu, Elias Braunstein, si se muta la Antwerp, in Belgia. Aceasta despartire il devasteaza pe Silberstein, care isi adora fiica.

In anul 1910, Eduard ii scrie lui Sigmund Freud, dupa aproape trei decenii de la ultima scrisoare, rugandu-l sa primeasca niste pacienti. Freud, in varsta de 54 de ani, era deja un cunoscut medic neurolog, autorul unor importante lucrari in domeniul psihanalizei.

Legaturile celebrului Freud cu Braila

Eduard Silberstein și prima sa soție, Pauline

 

Freud ii raspunde vechiului sau prieten la data de 28 aprilie 1910:

Am devenit batrani de cand, in anii studiilor, ne impartaseam unul altuia micile bucurii. In curand viata s-a dus. Mi-ar face placere sa stiu, in amanunt, cum iti merge. Despre mine pot spune ca am avut parte de neasteptat de mari eforturi, dar, in ansamblu, nu sunt nemultumit de rezultat. Proiectele mele stiintifice merg incet spre implinire, castig atat cat avem nevoie si as fi putut deveni instarit daca nu as fi preferat o familie numeroasa. Pacientii despre care vorbesti pot sa vina; ii voi indruma spre elevii mei, deoarece eu nu mai pot primi pentru acest sezon. 

Ma aflu la mijlocul unei mari miscari in ceea ce priveste intelegerea si tratamentul bolilor nervoase, care, poate, nu e necunoscuta nici in Romania, fiindca in Rusia, Elvetia si America am gasit multi adepti. 

Multumindu-ti cordial pentru semnul tau de viata

vechiul tau,

Freud

 

Dupa aceasta scrisoare cei doi nu mai corespondeaza si nici nu se mai intalnesc vreodata.

 

Eduard Silberstein a fost un lider proeminent al comunitatii evreiesti din Braila, militand pentru drepturile evreilor din Romania. Silberstein moare in anul 1925, la Braila.

Dupa 3 ani de la moartea lui Eduard, Sigmund Freud transmite comunitatii evreiesti din orasul de la Dunare, la data de 22 aprilie, o scrisoare prin care comemora moartea vechiului sau prieten:

Mai multi ani din perioada copilariei si a tineretii mele i-am trait in intima prietenie, ba chiar in frateasca comuniune cu el. Am invatat impreuna, fara profesor, spaniola, l-am citit pe Cervantes. Impartaseam, desigur, si interese mai serioase. Mai tarziu, viata si distanta ne-au separat, dar prietenia timpurie nu poate fi uitata nicicand. A avut o inima foarte buna si un usor simt al umorului, care l-a ajutat, cu siguranta, sa suporte mai usor vicisitudinile vietii. 

Al dumneavoastra, 

Freud

sursa: un articol de Cristea Alin pentru gen90.net

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top