Legenda fotbalului brailean (1912 – 1992)
… “Dunarea albastra” (a lui Johan Strauss), care a vazut aici, la Braila, grevele muncitorilor si ciurarilor din port in anii 1908, 1910 si 1912, a fost martor ocular si la aparitia primei mingi de fotbal. Aceasta minge a fost adusa de capitanul Jack Coopens de pe vasul englez Bristol, care incarca in port cereale si cherestea, conform acordurilor comerciale inter-state cu Anglia, Franta, Olanda, etc.
Deci, fotbalul la Braila a venit pe apa, datorita marinarilor englezi, in vara anului 1912.
Pana in anul 1912, Braila respira prin doi plamani: gimnastica si oina. Batutul mingiei cu bata (cum i se spunea in 1890), oina actuala a fost considerata ca joc national printr-un decret al ministrului Cultelor, Spiru Haret, mare iubitor al oinei.
Dupa oina, au aparut in orasul nostru si alte discipline sportive: lupte greco-romane, atletism, box, inot, fotbal si ciclism. Pasiunea sportului la Braila a crescut pe parcurs, pana in anul 1915.
Amintesc celor care iubesc jocul “cu mingea la picior” ca marinarii englezi, in timpul de ragaz, aduceau de pe vas buturile portilor si le montau pe terenul liber de pe mal. Si stiti unde au ales terenul? In apropierea morii grecilor Violattos. Jucau la doua porti “miuta”, fara arbitru, iar portarul apara cu piciorul. Marinarii, daca nu aveau complet 22 de jucatori, apelau la tinerii braileni, care erau atenti la regulile jocului, intocmite de forul superior: International Board.
Intr-o zi, capitanul vasului, Jack Coopens, promise o minge tinerilor nostri, vazand ca ei se necajeau cu o minge de carpa confectionata din ghemele “bunicutei lor”.
Acesti tineri nu erau altii decat Dragostin Bogdan, Mircea Mezamet, Iancu Nastase, Dragan si altii.
La reintoarcerea vasului in Braila, promisiunea capitanului Coopens deveni vis implinit: adusese cadoul mult asteptat – o minge de fotbal.
Ei au intemeiat o echipa de fotbal numita Adunatura, caci in componenta echipei erau romani, greci si turci. Asa s-a intamplat ca microbul fotbalului sa prinda radacini. Echipa n-a fost decat pe moment, in anul 1915 luand fiinta echipa Olimpia, care s-a si afiliat la U.F.S.S.R., Bucuresti.
Sursa: CFBraila.ro
LEAVE YOUR COMMENT