Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
54 Views

Manea Manescu, fost prim-ministru comunist nascut la Braila

Manea Manescu fost prim-ministru comunist, nascut la Braila

Manea Mănescu s-a născut la data de 9 august 1916, la Brăila, unde părinții săi, Constantin și Păuna Mănescu, locuiau, fiind refugiați din zona Prahovei.

Dupa încheierea Primului Razboi Mondial, în 1919, familia Mănescu se întoarce la Ploiești, unde tatăl lui Manea era un cunoscut cazangiu, simpatizant al socialiștilor.

Între 1928 şi 1935, Manea Mă­nescu a urmat cursurile Liceului Co­mer­cial din Ploieşti, iar în 1940 a absolvit Academia Comercială din București, fiind admis și la doctorat.

Mănescu este unul dintre puţinii fruntași ai Partidului Comunist Român care aveau o me­se­rie clară, începând studiile superioare înainte de instaurarea regimului comunist.

A devenit membru al Partidului Comunist în august 1944, fiind un admirator al lui Stalin.

În 1965, la Congresul al-IX-lea, Manea Mănescu, promovat de Nicolae Ceaușescu, ajunge în Comitetul Executiv al partidului.

După pensionarea forțată a lui Ion Gh. Maurer, adversar al lui Ceaușescu, în 1974, Manea Mănescu este numit prim-ministru al României, demnitate pe care o ocupă până în anul 1979.

După 1979 Maurer ramâne în structurile de vârf a Partidului Comunist.

Într-un articol din Scânteia, oficiosul PCR, din 1979, Manescu este cel care într-un discurs, în numele guvernului, o caracterizează pe Elena Ceușescu  ca fiind un „remarcabil exemplu de militant comunist pentru libertatea și independența patriei” și „strălucitor om de știință”.

În 22 decembrie 1989, alături de Emil Bobu, Manea Mănescu i-a însoțit pe Nicolae și Elena Ceaușescu în elicopterul cu care au zburat din clădirea Comitetului Central PCR în care pătrunseseră revoluționarii.

Manea Manescu ramane în istorie ca fiind omul care i-a pupat mâna lui Nicolae Ceausescu înainte ca acesta să fugă cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central, pe 22 decembrie 1989.

A fost condamnat penal, la 10 ani de închisoare,  pentru că, în calitate de membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, a aprobat reprimarea evenimentelor din decembrie 1989.

Fostul lider comunist a murit la data de 27 februarie 2009, în București.

Un articol de Cristea Alin, blogger.

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top