Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
498 Views

Parc Gradina Publica (Gradina Mare) Braila

Parc Gradina Publica Gradina Mare Braila

Gradina publica din Braila, cunoscuta in sec al XIX-lea sub numele de Gradina Imparateasca, figureaza pe planul Riniev, la 1830, ocupand o suprafata de 6 ha, de-a lungul malului inalt al Dunarii.

In decursul istoriei, edilii au facut o prioritate din amenajarea si intretinerea acestui spatiu urban.

In a doua jumatate a sec XIX-lea, au fost definitivate lucrarile de modernizare, prin instalarea fantanii arteziene in mijlocul gradinii, la 1892, amenajarea unei grote, completate ulterior, in 1984, cu doua statui, ciobani si ciobanita, infiintarea chioscului pentru muzica, dotat cu banci si pupitre in anul 1898, imprejmuirea gradinii cu grilaj metalic pe soclu din zidarie de caramida pe latura vestica, in anul 1893.

Punctele de atractie ale Gradinii Publice sunt astazi Casa Memoriala Panait Istrati, Chioscul Muzicii si Castelul De Apa.

Casa Memoriala Panait Istrati, a fost amenajata in fosta locuinta a gradinarului, ce apare pe planul din 1867, alaturi de bufetul din gradina si sera.

Casa gradinarului a fost reconstruita in preajma anului 1900, cu parter pe un demisol inalt.

Din 1984, cele doua cladiri adapostesc Expozitia de Etnografie si Arta Populara, respectiv Casa Memoriala Panait Istrati, in care vizitatorul ia contact direct cu masa si instrumentele de lucru, biblioteca, obiectele personale ale scriitorului.

Chioscul Muzici apartine arhitecturii urbane moderne, imbinand organic structura metalica, ornata in stil Art Nouveau, ce sustine cupola, in mijlocul careia troneaza lira, cu soclu din zidarie.

Castelul De Apa a fost ridicat intre anii 1912-1913, ca o constructie moderna formata din centuri si contraforti, ce imbraca la exterior rezervorul cilindric de 2000 mc.

In 1982, constructia a primit destinatia de spatiu pentru alimentatia publica, ocazie cu care s-a demontat cupola originala si stalpii interiori de sustinere a rezervorului, s-au ridicat doua turnuri cilindrice amplasate simetric, dotate cu scara exterioara si ascensor interior.

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top