Profesorul Radu Agent
Radu Agent (n. 3 Februarie 1925, Braila – d. 25 Iulie 2000, Budapesta) s-a nascut in anul 1925, la Braila. A urmat cursurile Liceului “Vasile Alecsandri”, din Galati intre anii 1934 si 1942, inscriindu-se tot in anul 1942 la Politehnica din Bucuresti – “Facultatea de Constructii”, pe care a absolvit-o in anul 1947.
Timp de 58 de ani, profesorul Radu Agent a desfasurat o activitate impresionanta in stiinta si tehnica betonului armat din tara. Activitatea si-a inceput-o in anul 1948, ca asistent la Institutul de Constructii din Bucuresti, Catedra de Geotehnica si Fundatii. Din 1948 a trecut la Catedra de Constructii de Beton Armat. In 1968 a obtinut tittlul de Conferentiar Universitar si, mai apoi, pe cel de Profesor, in anul 1973. La varsta de 25 de ani a devenit deja seful unui atelier de proiectare.
Inca din anii studentiei, a avut ocazia sa lucreze in biroul de proiectare al profesorului Mihail Hangan (intemeietorul scolii romanesti de beton armat), de la care a capatat primele indrumari practice. Inca de-atunci a participat la proiectele cladirilor actualului Minister de Finante a Bancii Nationale din Iasi.
Pret de 53 de ani a lucrat fara intrerupere, nu si-a abandonat deloc activitatea de proiectare. In perioada anilor 1951 – 1991 a fost proiectant colaborator extern la diferite institute de proiectari, iar din anul 1991 si pana la deces, a fost director al Biroului de proiectare SC. Structural Conexpert SRL. (fost INGORCAN SRL).
In perioada anilor 1951 – 1968 a fost referent tehnic, apoi director tehnic pentru avizari de proiecte la Comitetul de Stat pentru Constructii, Arhitectura si Sistematizare, iar dupa 1992, expert tehnic atestat la MLPAT pentru probleme seismice de constructii din beton armat, zidarie si lemn, precum si presedintele unei Comisii de atestare a verificatorilor si expertilor tehnici.
Activitatea in invatamantul superior a inceput-o, ca asistent, la Institutul de Constructii din Bucuresti, Catedra de Geotehnica si fundatii (1948 – 1949), ca mai apoi sa treaca la Catedra de beton armat, la acelasi institute, ca asistent, intre anii 1949 – 1955; sef de lucrari intre anii 1955 – 1968; conferentiar (cu functia de baza) intre anii 1968 – 1973; profesor din anul 1973 pana la pensionare in anul 1987; profesor consultant pana la deces, in invatamant, a predat urmatoarele cursuri: Beton armat si beton precomprimat; Structuri din beton armat; Constructii speciale din beton armat; Constructii cu placi curbe subtiri din beton armat; Expertizarea si reabilitarea constructiilor existente afectate de cutremure.
A avut, de asemenea, si-o pasiune nemarginita pentru muzica de opera, a fost un bun interpret al pianului, si chiar a compus numeroase lieduri, apreciate de catre compozitorii de profesie. Din pacate, modestia nu l-a lasat sa-si publice si capodoperele muzicale.
Lucrari:
Unele din cele mai importante lucrari de proiectare efectuate de profesorul Radu Agent sunt:
- Tribuna oficiala cu placi curbe subtiri a Stadionului de fotbal din Galati
- Blocuri de locuinte in Bucuresti, Resita si Targu Jiu
- Sediul firmei Bog’art – Bucuresti
- Sucursala sectorului 1 a Bancii Comerciale Romane de pe Calea Victoriei – Bucuresti
- Cosuri de fum inalte, intre care cosul de la Phoenix – Baia Mare (350 m. inaltime)
- Turnul de 100 m. inaltime de la Fabrica de ascensoare IFMA – Bucuresti
- Rezervor de apa de 80.000 m3 la Rafinaria de la Anadol – Turcia
- Turnuri de racire pentru ROMGAZ – Medias
- Siloz la Fabrica de mase plastice – Bucuresti
- Proiecte tip de constructii agrozootehnice prefabricate aplicate in toata tara (peste 2.000.000 m2 de constructii)
- Verificarea cladirii Circului de Stat si a cladirii Salii Palatului din Bucuresti.
Acesta a desfasurat si o activitate laborioasa de expert tehnic si de proiectare de consolidari la cladirile existente, pentru diferiti beneficiari si instante judecatoresti, dintre care amintim: peste 50 de expertize tehnice si proiecte de consolidari ale unor cladiri avariate de seisme (Ansamblul Spitalului Clinic Fundeni; Tribunalul Municipal – Bucuresti; Judecatoria Sectorului 3 – Bucuresti); circa 30 de blocuri de locuinte din Bucuresti; sediul ISPE si Sediul ISPH din Bucuresti; blocul administrativ al Uzinei Faur; hotelurile Central si Opera din Bucuresti; cosuri de fum inalte din beton armat la CTE Deva, Isalnita, Bucuresti, Brazi etc.
Profesorul Radu Agent a desfasurat, de asemenea, si o insemnata activitate publicistica, ca autor sau coautor, din care amintim cartile: Metoda aproximatiilor succesive (1955); Sisteme reticulare nedeterminate (1970); Curs de constructii de beton armat: vol. 1 (1975), vol. 2 (1979), vol. 5 (1984); Calculul structurilor din beton armat cu stalpi zvelti; Calculul structurilor cu diafragme de beton armat: vol. 1 (1982), vol. 2 (1983); Indrumator pentru proiectarea si calculul constructiilor din beton armat si precomprimat (1978); Indrumator pentru calculul si alcatuirea elementelor structurale din beton armat (1992); Expertizarea si punerea in siguranta a cladirilor existente afectate de cutremure (1988).
Profesorul Radu Agent a decedat la Budapesta, in urma unui atac de cord, in ziua de 25 Iulie 2000.
Fiind una din cele mai marcante personalitati din domeniul ingineriei de constructii din Romania, incepand cu anul 2004, s-a infiintat o fundatie ce-i poarta numele. Fundatie ce a instituit o Gala anuala – “Premiile Radu Agent”, care-i recompenseaza in fiecare an pe constructorii romani, proiectantii, cercetatorii, profesorii, antreprenorii, in domeniul betonului si al structurilor betonale.
Fundatia acorda distinctii inginerilor romani pentru contributiile de exceptie, astfel:
- Premiul Radu Agent pentru educatie – premiul se va acorda unui student sau tanar inginer structurist roman care s-a facut remarcat printr-un proiect din domeniul structurilor din beton armat, sau unui cadru didactic pentru o maniera remarcabila de predare a teoriei structurilor din beton armat;
- Premiul Radu Agent pentru cercetare – premiul se va acorda unui inginer sau colectiv de ingineri pentru o contribuite deosebita la dezvoltarea teoriei structurilor din beton armat – o publicatie, o comunicare sau articol, un normativ, o aplicatie soft, etc.
- Premiul Radu Agent pentru proiectare – premiul se va acorda unui inginer, sau colectiv de proiectanti care s-au remarcat printr-un proiect in care gradul de inovatie in domeniul proiectarii structurilor de beton armat este deosebit.
LEAVE YOUR COMMENT