Sucursala SF. Maria – Braila
… „Pe atunci se afla o mica scoala de fete care functiona intr-o casa inchiriata pe strada Poligon.”
In primul an de activitate s-au inscris 7 eleve interne si 48 externe. Treptat, numarul elevelor a inceput sa creasca, spatiul devenind neincapator.
Dupa 2 ani, in pensionat se aflau 60 de eleve interne si semi-interne, iar in scoala primara externa 50 de eleve.
Datorita numarului mare de eleve inscrise, conducerea scolii hotari sa achizitioneze un teren din strada Municipala, acum Radu S. Campiniu nr. 21. In anul 1893, pe terenul cumparat, se construi un edificiu spatios conform cu cerintele functionarii scolii. Cladirea avea 7 clase mari pentru pensionat, 1 reflectoriu, 1 sala de muzica, 3 dormitoare, 6 camere de muzica si 4 clase spatioase pentru scoala primara externa. Pensionatul avea 4 clase primare si 5 secundare.
Cursurile de limba romana s-au predat in toate clasele primare dupa programa oficiala si examenele se sustineau dupa ordinele existente ale ministerului.
In pensionat se mai predau limbile: germana, franceza si engleza, lucrul de mana, desenul, pianul si cantul.
Numarul elevelor ajunsese la 130 in pensionat si tot atatea in scoala primara externa. Scoala Institutului „Sancta Maria” era dotata cu tot materialul didactic necesar, o biblioteca cu un numar de 682 de carti pentru eleve si 117 volume pentru cadrele didactice, care era format din 16 profesoare toate autorizate de Minister (extras din albumul foto al Institutului „Sancta Maria” din Bucuresti).
Dupa desfiintarea congregatiilor religioase catolice, in 1949 toate surorile provenite din alte tari au fost obligate sa se intoarca in tara lor de origine. Din cauza varstei si a bolii, cateva dintre surorile straine nu au putut sa calatoreasca si au fost izolate de catre securitate la ferma „Sf. Agnes” din Popesti-Leordeni. Alaturi de ele au avut curajul sa ramana si cateva surori romance, care doreau cu orice risc sa ramana in comunitate. La Ferma „Sf. Agnes” surorile au pastrat si au dus cu curaj, timp de mai bine de 40 de ani, „faclia” vie a Institutului „Sfanta Maria” din Bucuresti. Institutul a supravietuit multi ani in clandestinitate.
Din „samanta” suferintei, a rugaciunii si a jertfelor surorilor in varsta, a rasarit, odata cu revolutia, un nou inceput si pentru Institutul Sf. Maria. Institutul a fost binecuvantat cu surori tinere dornice de a-si ajuta aproapele prin diferite forme de apostolat.
Astfel, multe surori au inceput studiul pentru a se pregati in domeniul educatiei. Treptat, s-au deschis cateva gradinite in Bucuresti, Braila, Radauti, Campulung Moldovenesc si Luizi Calugara – Bacau.
Dumnezeu are pentru toate timpul sau!
Nimeni si nimic nu poate distruge opera pe care Dumnezeu a inceput-o prin surorile, care au activat la Sancta Maria, chiar daca activitatea lor a fost redusa la tacere.
In anul 1995, la initiativa superioarei Mater Benedicta Blaj din Bucuresti, in Braila s-a cumparat o casa pe B-dul Independentei, Nr. 127 pentru deschiderea unei gradinite, ca punte de legatura intre trecut si prezent. Amenajarile acestui imobil au fost, in mare parte, asigurate de binefacatori din Germania si Braila prin Mater Christiane Petri originara din Braila si cu sprijinul Pr. Alois Arcana, paroh la biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
In data de 1 octombrie 1995 a avut loc deschiderea festiva a anului scolar 1995 – 1996 pentru un numar de 35 de copii la invatamantul prescolar. Cele doua educatoare, Sr. Angela Fartadi si Sr. Coleta Istoc impreuna cu Sr. Cecilia Mart, in calitate de administrator, au incercat sa reinvie carisma Institutului „Sancta Maria”. Intre anii 1996 – 1997 se lucreaza la extinderea imobilului pentru a satisface numarul mare de cereri. Incepand cu anul scolar 1997 – 1998 gradinita functioneaza cu un numar de 3 grupe, aproximativ 65 de copii.
In anul 2000, la insistentele parintilor copiilor din gradinita s-a deschis scoala primara „Sf. Maria” intr-un imobil provizoriu din strada Catolica, nr. 17, ce apartinea bisericii romano-catolice. Acest nou inceput reprezinta o continuitate in formarea tinerei generatii pentru societate.
Prin bunavointa parintelui decan Arcana Alois, scoala a functionat in acest imobil pana in anul 2006.
Intre timp, Institutul „Sf. Maria”, actualmente „Congregatio Jesu”, a achizitionat un teren pentru construirea unei scoli. Lucrarile de constructie s-au inceput in vara anului 2004 si s-au finalizat in anul 2006.
Gradinita si scoala au inceput activitatea in noul imobil in ianuarie 2006.
In anul scolar 2008 – 2009 gradinita functioneaza cu un numar de trei grupe de prescolari, iar scoala cu patru clase de invatamant primar.
sursa: scoala-sfmaria.ro
LEAVE YOUR COMMENT