Vernisaj expozitiei „Icoane si surprize de Paste”

851

Written by:

poza grup vernisaj 5

Anca Ciutacu, artist plastic brailean expune incepand de azi 8 aprilie la Biblioteca judeteana Panait Istrati icoane pe sticla si picturi pe panza reprezentand cosuri cu flori. Vernisajul expozitiei a avut loc azi la ora 16.30. Este a cincea expozitie personala a artistei, dupa „Ferestre catre Dumnezeu”-2015, „Iarna ca un mozaic” -2015, ” De ziua ta”-2016, ” Reflexiile anotimpului meu”- 2016.   In prezenta unor personalitati ale vietii culturale brailene, precum artistul plastic Marilena Ioanid, membru U.A.P., poetul Gheorghe Lupascu, membru al Uniunii Scriitorilor , poetul Vasile Mandric, scriitorii Lucia Patrascu si   Virgil Matei, epigramistii Stela Serbu si Dorel Ciutacu, artistul fotograf Nicu Iorga si altii, a publicului iubitor de frumos. La manifestare a participat si doamna Ana Harapescu, director la Directia pentru Cultura Braila. Evenimentul a fost moderat de doamna Valentina Chiriac, din partea Bibliotecii Judetene. Momentele muzicale au fost asigurate de Doru Ciutacu, fiul artistei, proaspat calificat la festivalul George Grigoriu,din luna mai, anul acesta, de la Braila.

Vernisaj expozitiei Icoane si surprize de Paste

Manifestarea a fost deschisa de doamna Valentina Chiriac care a explicat in cateva cuvinte motivatia artistei de a picta icoane datorita unui vis cu tatal sau decedat in 2013, care a indemnat-o sa picteze 1000 de icoane. Apoi s-a evidentiat stilul curat, original de a picta al artistei, pasiunea si dragostea sa pentru pictura.

Doamna Marilena Ioanid a evidentiat ideea originala, deosebita de a reuni icoanele si cosurile cu flori in aceasi expozitie, semnificatia biblica a cosului de rachita precum si insemnatatea simbolistica a icoanei. A remarcat lumina deosebita a icoanelor, culorile calde, pastelate din icoane.

Domnul Dorel Ciutacu, sotul artistei, el insusi un epigramist al Brailei, ne-a uimit cu explicarea simbolisticii icoanei-reprezentand viata spirituala si cosul de nuiele, reprezentand viata materiala, pamanteana. Alaturarea cosurilor de flori cu icoanele simbolizeaza trecerea noastra de la material catre spiritual, sublimarea materialului in spiritual cu ajutorul acestor delicate fiinte vegetale, florile.

Doamna Ana Harapescu a apreciat lucrarile expuse, a apreciat vocea talentatului Doru Ciutacu si a apreciat familia Ciutacu, o familie de artisti, o familie, care poate servi drept model pentru braileni.

Domnul Gheorghe Lupascu a recitat un poem propriu iar doamna Lucia Patrascu a prezentat un expozeu argumentat despre arta mereu mirabila a Ancai Ciutacu.

Au mai luat cuvantul Vasile Mandric, Virgil Matei, Nelu Ivan, Mihaela Toma   si Stela Serbu care a condimentat evenimentul cu o serie de epigrame proprii.

Momentele muzicale au fost excelent punctate de catre Doru Ciutacu, care a incantat publicul cu vocea sa deosebita. Cu un timbru cald, alternand soapta cu cantatul in forta, cu vocea sa deosebita, Doru Ciutacu a dat o culoare muzicala aparte evenimentului.

Expozitia este deschisa pana pe data de 18.04.2016, in sala Vespasian Lungu a Bibliotecii Judetene Braila.

Ii dorim artistei Anca Ciutacu la cat mai multe evenimente de acest gen si sa ne bucure ochii si sufletul cu noi si noi lucrari personale.

Last modified: 11 aprilie 2016

Comments are closed.