Biserica “Sf. Nicolae”
Situata in incinta Ansamblului Centrului Istoric Braila, in zona intersectiei str. Ana Aslan cu str. Scolilor, pe fosta strada I. Slatineanu (numita asa in cinstea primului prefect al Brailei), intr-o zona cu caracter predominant rezidential (locuinte cu caracter reprezentativ datand din diferite perioade de evolutie a orasului modern, realizate in diferite stiluri arhitecturale) si cu o atmosfera traditional urbana autohtona bine conservata, zona ce cuprinde si o concentrare relativ mare de imobile cu valoare de monumente istorice.
Biserica Sf. Ierarh Nicolae, construita intre anii 1835 si 1838, din initiativa orasenilor de religie ortodoxa, de toate etniile, cu banii proveniti din veniturile Bisericii Vechi, din imprumuturi, din subventia acordata de guvern si din milostenia enoriasilor.
La 6 octombrie 1860 aceasta a fost mistuita de incendiu, a fost reconstruita, intre anii 1861 si 1864, dupa planurile arhitectului Dimitrie Poenaru. Ea reprezinta a doua biserica ridicata in Braila dupa eliberarea de sub turci a orasului, era si cea mai inalta constructie din localitate si din aceasta cauza ea servea pompierilor orasului drept turn de observatie pentru incendii.
Este primul monument religios de mari dimensiuni construit la Braila, din zidarie masiva de caramida pe fundatie de piatra, in stilul neogotic promovat in Europa de miscarea romantica. Nava centrala este marcata de turnul clopotnita etajat, inzestrat cu un ceas cu patru cadrane. Usile de la intrare sunt fixate in ancadramente din marmura alba. Pictura biserici a fost executata, in anul 1865 de Petre Alexandrescu (absolvent al Academiei de Pictura din Roma, care realizase deja la acea data pictura bisericii manastirii Antim din Bucuresti) intr-un stil de inspiratie renascentista italiana, iar catapeteasma de sculptorii Petre si Mihail Babic.
In anul 1894, biserica a primit rangul de catedrala a orasului, curtea a fost transformata in parc, iar in fata ei a fost amenajata o piateta. Dupa 1990 a revenit la acelasi rang si datorita proclamarii la 6 decembrie 1993 a Sfantului Mare Ierarh Nicolae, ocrotitorul corabierilor foarte numerosi in portul Braila, drept patron al orasului fapt pentru care anual se organizeaza mari festivitati.
Sursa: Maria Stoica – “Braila: Memoria Orasului” , Wikimapia.