Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
31 Views

Braila – vatra milenara

In jos de Dunare, se afla un petic de pamant fascinant din minunata Romanie, scaldat de valurile batranului Danubiu, aici parca a fost scris sa-si duca existenta milenara orasul Braila.

Braila este o veche vatra a Tarii Romanesti, o prima marturie scrisa care aminteste de existenta acesteia, este privilegiul datat la 20 ianuarie 1368, acordat negustorilor brasoveni de catre Vladislav-Voievod, care aveau raporturi comerciale intense cu comercianti din portul Braila, ocazie cu care se mentioneaza numele de „Cetatea Brailei”.  Marturiile arheologice din zona cartierului de astazi, Chercea scot in evidenta urme de civilizatie neolitica, semn ca arealul era de mult timp locuibil. Braila a cunoscut o dezvoltare rapida, dupa descatusarea jugului otoman, prin desfiintarea raialei.  Secolul al XV-lea avea sa aduca reviramentul mult asteptat de secole, a unui oras pozitionat intr-o zona strategica din punct de vedere economic.

In anii care au urmat, orasul a trecut printr-un amplu proces de industrializare, devenind in scurt timp dintr-un mic orasel de la Dunare, o zona economica infloritoare care concura cu succes in competitia economica cu marile orase industrializate.   Calatorul care viziteaza sau tranziteaza pentru doar cateva ore, orasul de la Dunare, ramane fascinant de valorosul patrimoniu de care dispune acesta: vestigii numeroase gazduite de Muzeul de istorie; cladiri care impresioneaza prin arhitectura si rezistenta nebuna a zidurilor, care in ciuda timpului si intemperilor se incapataneaza sa aminteasca calatorului de vremurile bune, cand armatorii greci isi derulau aici prosperele afacerii; plimbarile pe strazile din centrul istoric, frumos pavate de culoarea lavei de pe Etna, iluminate cu lampadare ce amintesc de faramecul aparte al secolului XVIII-lea; promenadele la ceas de seara pe Espalanada Dunarii, in compania parfumului de tei si salcam, (Braila se poate mandri cu cea mai splendida faleza a Dunarii din tara); bogatul patrimoniul cultural, etc.

sursa: romaniaturistica.ro

 

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top