Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
518 Views

Comuna Islaz

Comuna Islaz

Legea comunala din 1864 (Comuna, rezultata din gruparea mai multor sate, cel putin 100 de familii sau 500 de locuitori, avea personalitate juridica, ingrijindu-si singura de interesele sale. Fiecare comuna era reprezentata printr-un consiliu comunal format din 5 – 17 membri alesi pe 2 ani, conducerea propriu-zisa revenind primarului, ajutat de un secretar si un perceptor care incasa darile) stabileste in judetul Braila un numar de 59 de comune, impartite in doua plase (plasi), Balta si Vadeni, in ultima figurand si comuna Islaz, inscrisa la alegerile din octombrie 1864 pentru Consiliul judetean, cu un numar de 545 de alegatori primari si 11 alegatori directi (unul la 50), alegator direct putand fi orice roman nascut sau care va dobandi naturalizatiunea cea noua, cu varsta de 25 de ani impliniti si un venit anual de 100 de galbeni.

In anul 1882, in plasa Vadeni, intre cele 27 comune rurale, se afla si comuna Islaz.

In 1892 judetul era impartit in 4 plase (Balta, Calmatui, Ianca si Vadeni), in ultima figurand si comuna Islaz cu satele Islaz si Piscu (Satu Lipovenesc).

In 1900 se revine la impartirea in doua plase, in plasa Vadeni fiintand si comuna Islaz (cu satele Islaz si Pisc).

In 1904 erau 20 de cercuri comunale, grupand 46 de comune si 8 comune singure, intre care la nr. 39 era inscrisa comuna Islazu cu sateleIslazu si Piscu.

In 1910 erau 4 plase, la plasa Silistraru fiind inclusa si comuna Islaz cu satele Islaz si Pisc.

In 1923: 4 plase, la Silistraru fiind incluse comunele Brailita, cu satele Brailita si Piscu, si Nedelcu Chercea, comuna nou infiintata la 1 aprilie 1923, cu satul Vatra Veche dezlipit de la fosta comuna Islaz.

In 1930 judetul Braila se compunea, alaturi de alte unitati administrative (4 plase/plasi: Calmatui, cu resedinta in satul Ion I.C. Bratianu; Ianca: Viziru si Silistraru, cu resedinta in satul Radu Negru, avand in administrare comunele Romanu, Silistraru, Nedelcu Chercea si Brailita) din 11 comune rurale, intre care se aflau Comuna Brailita cu satele si unitatile administrative satesti sau cu consiliu, Brailita, Piscu, Vadeni, si satele cu adunare sateasca, Baldovinesti, General Praporgescu, Pietroiu, Mucheni, si Comuna Nedelcu Chercea cu satele si unitatile administrative satesti cu consiliu – Cazasu, Chiscani, Blasova, Titcov, Varsatura, Lacu Sarat, Braila, Nedelcu Chercea si Radu Negru.

In 1936: 5 plase, la plasa Vadeni fiind arondate 22 de comune, intre care Brailita, Nedelcu Chercea, Piscu, Radu Negru.

In 1938 existau 82 de comune rurale intre care Brailita, Nedelcu P.Chercea, Piscu si Radu Negru.

In 1948: 6 plase, resedinta plasei Silistraru era mutata in comuna suburbana Radu Negru, plasa luand aceasta dimensiune. Din aceasta faceau parte comunele Brailita, Nedelcu P.Chercea si Radu Negru.

 

Sursa: Ioan Munteanu – „La inceput a fost Islazul …” (Istoria cartierelor Brailei)

Despre autorul:
are 40 Articole

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top