Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
583 Views

Vasul de croaziera Mures

 

Vaporul Mures

Mures, vasul de croaziera construit special pentru cuplul prezidential, insa pe care dictatorul nu a apucat sa-l foloseasca decat o singura data, este acum disponibil pentru croaziere private contra unui tarif considerabil.

Dupa 19 ani, vasul Mures se afla in administrarea Marinei Militare, fiind folosit in misiuni de protocol ale Ministerului Apararii Nationale, dar este disponibil si pentru simpozione sau plimbari de Dunare, cu acordul sefului Statului Major al Fortelor Navale. Vaporul a fost construit din ambitia lui Ceausescu de a trai pe picior de egalitate cu nababii lumii.

Puntea a fost structurata pe trei nivele. Spatiile de protocol se afla la primul etaj, unde se afla patru apartamente si 12 cabine. Etajul II este impartit in doua saloane, in suprafata de peste 300 metri patrati. Peretii sunt acoperiti de tapet fin si decorati cu tapiterii viu colorate si tablouri oferite la vremea respectiva de Uniunea Artistilor Plastici.

Cei doi soti Ceausescu aveau rezervat cate un apartament individual. Cel al Elenei era tapetat in roz, iar al lui Nicolae in bej. Ambele si-au pastrat infatisarea initiala, iar mobilierul este cel original. Cuplul prezidential a apucat sa se bucure doar o singura data de luxul oferit de nava, in 1986, cand a mers intr-o croaziera intre Braila si Uzlina, unde se afla o cabana de protocol. Dupa Revolutie, vasul, redenumit Mures, a ramas in administrarea Marinei Militare, iar apartamentele au fost folosite de toti presedintii Romaniei in cadrul unor misiuni de protocol ale Ministerului Apararii Nationale.

Vaporul poate fi inchiriat acum pentru simpozioane sau alte activitati cu 600 euro pe ora, la care se adauga si costul combustibilului. Indiferent cati bani ar fi dispusi unii sa plateasca, vasul nu poate fi inchiriat pentru nunti sau petreceri private.

 

Comentarii

1 COMMENT
Alte articole
PARTENERI:

Back to Top