Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
262 Views

Arhitectura industriala din Braila

Arhitectura industriala din Braila

Economia urbana a Brailei a fost determinata, in principal, de activitatea comerciala a portului, prim centru al exportului de cereale, in jurul caruia era oranduita intreaga viata a populatiei orasului. Activitatile economice productive au evoluat in paralel, satisfacand nevoile cotidiene ale locuitorilor. Numai activitatile mestesugaresti legate de productia agricola si de repararea navelor comerciale au cunoscut un ritm accelerat de dezvoltare, evoluand intr-un timp scurt de la faza de gospodarie casnica la cea de manufactura si industrie.

Burghezia industriala s-a format intr-un ritm mai lent, dar principalele ei initiative au prins contur, tot in apropierea portului si in legatura cu activitatea lui principala. Cel mai extins ansamblu de arhitectura industriala se afla in docurile din portul Braila si este format din terenuri, cladiri si instalatii. Monumentul reprezentativ din acest ansamblu este  Magazia cu silozuri pentru cereale si instalatiile mecanice aferente. Este construita pe o retea de piloti de cedru aflati la un metru distanta unul de celalalt, suprapusa de doua plansee, unul de beton de var hydraulic, ce include capetele stalpilor, iar celalalt de ciment.

Constructia peretilor din zidarie de piatra bruta (compartimentarea spatiilor) incepe de la cota -5,50, iar de la cota 0 peretii exteriori sunt din zidarie de caramida; compartimentarea interioara a celulelor este realizata prin placi beton armat sistem Monier. Are 336 celule cu o capacitate totala de 2600 vagoane de grau.

Daca multimea magaziilor de cereale construite in port isi gasise emblema in monumentala silueta a silozului din docuri, tot astfel numarul mare de mori ce confereau inca de la jumatatea secolului al XIX-lea o nota caracteristica orasului, isi aflasera expresia impozanta in Fabrica de faina Violattos, devenita in scurt timp una dintre cele mai faimoase mori ale Europei.

La inceputul secolului XX, patru din morile Brailei, modern utilate si cu o mare capacitate de productie, erau cele mai mari din sud-estul Europei. Astazi inca mai impresioneaza prin maretia siluetei sale, moara Violattos, construita in anul 1896, fara aprobarea consilierilor si in ciuda interpelarii facute de senatorul Butarescu in Senatul Romaniei, referitor la violarea legii sanitare in cazul amplasarii morilor cu aburi pe malul Dunarii.

Moara, situata in port, cuprinde sase nivele, dintre care doua erau ocupate de “depozitele colosale de fainuri de toate calitatile”. Printr-un tunel dotat cu instalatie mecanica se asigura descarcarea cerealelor din slepuri, direct in moara ale carei motoare Braunschweig functionau la foc continuu.

Inainte de a pune in practica cel mai ambitios proiect din industria romaneasca a moraritului, Panait Violattos a fost intre 1889-1892 asociat la Moara Millas, premiata cu medalia de argint la Expozitia Internationala de la Paris.

Judetul Braila detine si un patrimoniu natural deosebit de valoros, Balta Mica a Brailei. Datorita caracteristicilor sale  – zona umeda in regim hidrologic natural, complex de ecosisteme in diferite stadii succesionale si zona tampon  – Balta Mica a Brailei reprezinta un sistem de referinta al fostei delte interioare, recunoscuta pentru  importanta ei ornitologica, deoarece se situeaza pe cel mai important culoar de migratie al pasarilor din bazinul inferior al Dunarii de Jos. Pentru ca o mare parte dintre acestea sunt pasari acvatice, in anul 2001 Balta Mica a Brailei a fost declarata sit RAMSAR, de importanta internationala, al doilea dupa Delta Dunarii.

sursa: Maria Stoica

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top