Şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu”
SCURT ISTORIC
Înfiinţată în 1951, printre primele şcoli populare de artă din ţară, Şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu” din Brăila îşi desfăşoară activitatea, de peste 60 ani, într-un judeţ care se caracterizează printr-un climat cultural specific, marcat pozitiv de diversitate şi multiculturalitate, ca urmare a convieţuirii aici a mai multor etnii: români, ruşi, lipoveni, greci, bulgari, evrei, rromi etc., având în competenţa sa activităţi didactice şi pedagogice legate de învăţământul artistic vocaţional.
Scoala de Arte „Vespasian Lungu” este una dintre primele scoli infiintate in tara fiind continuatoarea Conservatorului Popular si a constituit in cei peste 60 de ani de existenta un laborator de pregatire a peste 20.000 elevi.
De aici au pornit catre inalta maiestrie artistica, interpreti braileni precum:
- Ionel Voineag – solist si profesor universitar la Academia de Muzica Bucuresti
- Elena Dumitrescu-Nentwig – solista si profesoara de canto in Germania si Belgia
- Mariana Mihai – solista si profesoara de canto in orasul Florianopolis din America de Sud
- Nicoleta Alexe – solista la Teatrul muzical din Brasov
- Ana Condrea si Cristian Balasescu – solisti la Teatrul muzical din Galati
- Ramona Zaharia – studenta la Conservatorul din Iasi
- Mario Apostol – student la Conservatorul din Brasov, clasa instrumente de percutie.
Cursurile sunt structurate pe baza Programelor analitice de predare in scolile de arte, elaborate in 1996 de specialisti din cadrul Ministerului Culturii.
In vederea realizarii scopului si obiectivului sau de activitate, Scoala de Arte utilizeaza metode interactive in spiritul parteneriatului social cu institutii si organisme care desfasoara activitati similare.
Structura anului scolar este aceesi ca in invatamantul preuniversitar, pe semestre, cu perioade de evaluare a cunostintelor dobandite, perioade urmate de productii artistice ale cursantilor (concerte, serbari, expozitii etc.), anul scolar desfasurandu-se intre 15 septembrie si 15 iunie anul urmator.
In perioada 1 – 15 septembrie au loc inscrieri pe baza de dosar personal, concomitent cu examenele de verificare a aptitudinilor artistice.
Durata cursurilor de specializare este diferentiata in functie de tipul de disciplina : cursuri de 2 ani, 3 ani si 5 ani, cursantii fiind astfel in diferite stadii de cunoastere (incepatori, mediu, avansati).
Subordonare: Potrivit prevederilor O.U.G nr. 118/2006, privind înfiinţarea, organizarea şi desfăşurarea activităţilor aşezămintelor culturale, aprobată prin Legea nr. 143/2007, Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila, funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Brăila, ca instituţie de cultură – aşezământ cultural. Finanţarea Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila se realizează din venituri proprii şi subvenţii/alocaţii acordate de la bugetul Consiliului Judeţean Brăila.
Obiectul principal de activitate îl constituie iniţierea în limbajele estetice, specifice diverselor arte, precum şi crearea cadrului de manifestare pentru afirmarea aptitudinilor şi ridicarea nivelului de performanţă al cursantilor.
Misiunea: Desfăşurarea de activităţi în domeniul cultural, de informare şi de educaţie permanentă, reprezentând servicii culturale de utilitate publică, cu rol în asigurarea coeziunii sociale şi a accesului la informaţie.
File de istorie ale Scolii Populare de Arta „Vespasian Lungu”
Adresa: Strada Mărăşeşti Nr.1, Brăila, Cod Poştal 810025 Brăila, România
Telefon: 004-0239-612104
Website: http://www.vespasianlungu.ro
Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/scoalapopularadearte.vespasianlungu
LEAVE YOUR COMMENT