Lansarea monografiei Sfântul Ioan Paul cel Mare, semnată de dr. Nicolae Mareș.
Consiliul Județean Brăila și Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, în parteneriat cu Arhidioceza Romano-Catolică București – Decanatul Brăila și Parohia Romano-Catolică Brăila organizează duminică, 19 iulie 2015, ora 11,30, lansarea monografiei Sfântul Ioan Paul cel Mare, semnată de dr. Nicolae Mareș.
Volumul Sfântul Ioan Paul cel Mare este a 14-a carte a poetului, eseistului și traducătorului Nicolae Mareș, consacrată Papei de fericită amintire Ioan Paul al II-lea, cea mai de seamă personalitate a contemporaneității, la un an de la canonizare și un deceniu de la trecerea la cele veșnice, ceea ce se constituie într-un eveniment unic pentru lumea ortodoxă dar și pentru Biserica Universală.
Diplomat de carieră, scriitor și publicist Nicolae Mareș este absolvent al Universității din Varșovia în anul 1966 și doctor în științe umaniste al Academiei Române, cu lucrarea de doctorat Papa Ioan Paul al II-lea. Director în Ministerul Afacerilor Externe, membru al Uniunii Scriitorilor din 1980, dr. Nicolae Mareș a publicat aproape 60 de volume, printre care antologii de poezie poloneză, monografii despre Polonia și relațiile româno-polone de-a lungul timpului, despre tradițiile, cultura și spiritualitatea poloneză, traduceri din literatura poloneză, la care se adaugă excelenta evocare a Suveranului Pontif — Ioan Paul al II-lea, ca unul dintre marii lideri ai contemporaneității: Ioan Paul al II-lea, Papa pentru mileniul al III-lea, Editura Colosseum 2000; Ediția II-a Editura Hiparion, Cluj-Napoca 2001, Receptarea Papei Ioan Paul al II-lea în România, Editura Colosseum, București 2004, David și Păstor — Editura Fundația România de Mâine, București, 2005, Ioan Paul al II-lea — un Papă Sfânt, Editura Curtea Veche, București 2009.
La aceste monografii se adaugă traducerile din literatura scriitorului Karol Wojtyla, care întregesc portretul și rolul pe care Suveranul Pontif l-a avut în cadrul Bisericii și al umanității în general.
Autorul a publicat în presa românească și străină peste 500 de contribuții din domeniul literaturii universale, istoria artei, istoria relațiilor româno-polone, receptarea culturii române în străinătate, precum și din sfera relațiilor diplomatice și economice.
Întreaga activitate publicistică i-a fost apreciată de critică de specialitate, care a remarcat faptul că dr. Nicolae Mareș este ‘un împătimit și tenace cercetător al fenomenului literar polonez’, ‘fermecat de polonitate’, ‘un bun polonist’, iar prin publicarea cărții Sfântul Ioan Paul cel Mare, autorul unei prime monografii despre Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, într-un spațiu majoritar.