Povestea unui aventurier
Pornind spre ape line dunarene, corabia strabate valuri reci ce se izbesc de malul unui port. Privesc prin geamul mic si-ncetosat si vad prin negura un orasel: opresc. Pasesc timid pentru inceput dar hotarat sa pot vedea mai mult. E fascinant, doar frigul diminetii ma-nconjoara si doi pescari ce stau,privind in zare de pe mal, asteptand „sa traga” si la ei ceva.
Ma-ndrept spre-o cafenea cu tamplarie alba si perdele din voal albastru ce stau timide-n geam. Ma asez la masa si vine catre mine-o mandra domnisoara si-mi aduce-n graba o ceasca de cafea. O sorb si ma gandesc,daca nu cumva visu-mi e aievea, ori daca nu cumva sunt primul care sa fi descoperit un taram nebanuit. Stiu sigur insa, ca am de gand sa cutreier orice coltisor, sa dezbat oricat, dar mai ales sa cunosc oamenii locului, pentru a scrie o carte. Nu stiu nimic despre acest loc, dar vad pe o tablie mica, ruginita stand scris cu litere stacojite „Braila”.
E un oras necunoscut, incerc sa il descopar cu pasi marunti dar siguri ma-ndrept spre centrul sau. Patrund intr-o gradina imensa, cu gust amenajata de natura, la intrarea careia sta scris „Evenimente„.
Indata imi imaginez baluri fastuoase, lied-uri ce imbie la dansuri fascinante , spectacole artistice, culturale ori istorice si concursuri de orice fel. Din visu-mi ma trezesc, intr-un parfum de flori si vad adunate laolalta „Personalitati brailene„: sunt toti acei oameni care se bucura de o vasta recunoastere atat nationala cat si internationala, sunt toti aceia care au primit elogii universitare si academice, dar care au ramas populari printre oamenii de rand. Sunt oameni ai locului, care au avut legatura cu acest oras micut si cochet. Personalitati in viata sau care au trecut in nefiinta, dar care si-au pus amprenta asupra locului.
Sunt fel si fel de oameni, e o lume pestrita, o lume cu idei noi, cu metehne vechi, o lume a oamenilor intre oameni.
Ma despart de-aceste personalitati prinse-ntr-un grup si observ intr-un colt al gradinii un „manunchi” de „braileni talentati„. Se evidentiaza prin diferitele haruri, prin frumusetea picturilor realiste pe care le picteaza, prin modul de a canta, de a dansa si de a juca pe scena rolul vietii lor. Privesc spre ei, ca-nspre un tablou al artelor frumoase ce-mi aduce bucurie in suflet si zambet in priviri.
Sunt inconjurat de „Diverse„: aud stiri interesante, vad cum unii citesc articole informationale, doamnele si domnisoarele sunt interesate de secretele retetelor culinare ale lui Maitre, un bucatar desavarsit. Vad „fotografii din Braila” si „fotografii din Braila Veche„, patrund astfel intr-un alt spatiu: cel al „Facebook-ului”. Aici imi este infatisat intregul oras, atat cel de acum cat si cel de-odinioara. Cu siguranta fiecare om al acestor locuri se vor regasi in colturile si locurile preferate, pline de istorie, ale acestui oras boem. Daca tot am amintit de istorie, ma duc cu gandul catre „orase si comune” catre structura administrativa a Brailei, cu propriile ramnificatii, cu o incarcatura istorica unica.
Fiecare piatra pusa in locuri distincte de catre oameni semnifica istoria, cultura, educatia: „un om fara educatie este un om pierdut”.
Parasesc gradina fascinanta, de care va povesteam si vad un om care-mi indreapta un foileton pe care scrie „Invatamantul brailean”. Il rasfoiesc si citesc o lista a liceelor de prestigiu din Braila, insotita de prezentari sintetice ce parcurg intregul traseu de la infiintare pana in prezent; sunt fascinat de-o astfel de bogatie culturala a locului.
Merg ingandurat pe strazi lasand sa treaca pe langa mine forfota oamenilor, zgomotul masinilor si freamatul naturii. Deodata, ma opresc in fata unor „Monumente istorice„, pasesc timid pe trepte si patrund intr-o lume istorica, o lume a antichitatilor, o lume impanzita de trasee exacte ale locurilor unde pot descoperi si alte astfel de locatii. Iau cu mine din acel loc o harta si ma indrept catre fiecare monument in parte; fiecare monument e o piesa de puzzle si pentru a-mi putea crea imaginea completa sunt nevoit sa merg in fiecare loc. Dupa ce am adunat toate aceste piese, formez imaginea pe care imi doream enorm sa o descopar: astfel se infatiseaza in fata mea „Braila”.
Imi spun in gand, soptindu-mi parca cineva : < nu ai vazut inca nimic, descopera „obiectivele turistice„; ai timpul necesar sa vezi toate aceste obiective, deja consacrate ca avand valente turistice, dar si alte locuri nebanuite ce ar putea deveni turistice>.
Imi place sa descopar, sunt un aventurier si tocmai de aceea am adunat toate aceste experiente intr-o carte, scurt intitulata „Brailapebune.net”. E cartea mea de suflet in care impartasesc din tainele vietii culturale, mondene si politice. Astfel, cititorule, te invit sa calatoresti alaturi de mine, sa patrunzi in acest mirific labirint, sa-l cercetezi, sa „rasfoiesti” paginile cartii in speranta ca te vei regasi, fie in cuvinte, fie in imagini.
Multumiri: Sim’s Land