Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Bertestii de Jos

 

 

 

Asezata pe Valea Calmatuiului, pe un teren de ses si de lunca, are in componenta satele Bertestii de Jos, Bertestii de Sus, Gura Calmatui, Gura Garlutii – ultimele doua sunt cele mai vechi sate din comuna, datand de pe la inceputul secolului al xix – lea, apoi Nicolesti si Spiru Haret.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatie totala: 3110

Adresa primarie: Str. PRINCIPALA, nr. 27, cod postal 817010

Telefon: 0239/699909

Website: www.bertestiidejos.info

Comuna se află la vărsarea Călmățuiului în Dunăre, satele ei fiind situate pe malul drept al acestui râu. Prin comună trece șoseaua județeană DJ212, care duce spre nord către Viziru (unde se termină în DN21) și spre sud către Mihail Kogălniceanu (județul Ialomița).

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Berteștii de Jos făcea parte din plasa Balta a județului Brăila și era formată doar din cătunele Berteștii de Jos, Gura Gârluței și Polizești, cu o populație totală de 1220 de locuitori. În comună funcționau o moară, o școală mixtă cu 26 de elevi (toți băieți) fondată în 1857 și o biserică zidită în 1830 de proprietarul San-Marin. Pe atunci, pe teritoriul actual al comunei, funcționa în aceeași plasă și comuna Berteștii de Sus (sau Otmăt), formată din cătunele Berteștii de Sus și Gura Călmățuiului, cu o populație de 361 de locuitori. În comună funcționa o școală mixtă cu 29 de elevi deschisă în 1859 și o biserică zidită de fostul arendaș Anghelache. În 1925, comuna Berteștii de Sus fusese deja desființată și inclusă în comuna Berteștii de Jos, care făcea parte din plasa Viziru a aceluiași județ, având în componență satele Berteștii de Jos, Berteștii de Sus, Germăneasa, Gura Gârluței, Polizești și Iapa. În 1931, configurația s-a schimbat din nou, temporar, comuna Berteștii de Sus fiind reînființată și cuprinzând și satul Gura Călmățui, iar Berteștii de Sus având în compunere doar satul de reședință.

În 1950, comuna Berteștii de Jos a fost transferată la raionul Călmățui și apoi (după 1961) la raionul Brăila din regiunea Galați. În 1968, a redevenit comună a județului Brăila, căpătând componența actuală.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top