Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Bordei Verde

 

 

 

Aflata odinioara pe drumul comercial care lega portul Braila de capitala tarii, comuna administreaza satele Bordei Verde, Constantin Gabrielescu (atestat la 18 iulie 1505), Liscoteanca si Filiu. Satul Liscoteanca, atestat in 1583, sub denumirea de Licicote, prin cele trei situri arheologice datand din epoca neolitica – Movila din balta, Movila Olarului si Mos Filon, reprezinta un punct de interes pentru istorici, piesele descoperite aici fiind tezaurizatein patrimoniul muzeului Brailei.

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 2654

Adresa primarie: COMUNA BORDEI VERDE, cod postal 817020

Telefon: 0239/696090

Website: www.primariabordeiverde.ro

Bordei Verde este o comună în județul Brăila, Muntenia, România, formată din satele Bordei Verde (reședința), Constantin Gabrielescu, Lișcoteanca și Filiu. Comuna este situată în centrul județului Brăila, la circa 50 km vest de Brăila.

Situată în inima Bărăganului brăilean, comuna este continuatoarea istorică a două foste comune care au existat de-a lungul istoriei pe teritoriul său actual: Bordeiul Verde și Filiu.

Istoria sa se împletește strâns cu istoria moșiilor și a marilor exploatații agricole care s-au succedat de-a lungul vremii (Șchiau, Filiu, Bordeiul Verde, Lișcoteanca), și care au aparținut Eforiei Spitalelor Civile.

Toponime aparținând comunei, deși nu implicit localității, sunt printre cele mai vechi toponime rurale din județul Brăila, menționate în documente (vezi pe larg la secțiunea „Evoluție istorică”). Astfel „Șchiaul” este atestat într-un hrisov a lui Radu cel Mare din 1505, la numai 27 de ani de la prima atestare documentară a județului Brăila, în hrisovul lui Ștefan cel Mare din 1481.

Ocupația de bază a locuitorilor comunei a fost și rămâne în continuare agricultura, trebuind menționat și faptul că în subsolul comunei au fost descoperite și exploatate importante zăcăminte de petrol și gaze naturale.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top