Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Chiscani

 

 

Situata in aproprierea municipiului Braila, pe platoul de nord al judetului, in lunca dunarii, comuna are in componenta satele, Varsatura (mentionate in rapoartele unor calatori straini, la 1786 si 1788) si Lacul Sarat, aflat la S-V de statiunea balneara cu acelasi  nume, asezare aparuta mai tarziu, catre sfarsitul sec XIX-lea, ca efect al aplicarii legilor agrare. Aceste localitati s-au extins si s-au dezvoltat pe mosia statului (domeniu Brailei), indeletnicirile principale fiind agricultura, gradinaritul si valorificarea resurselor oferite de Dunare.Intre 1959 – 1973, in vecinatatea comunei s-a construit un intreg complex industrial: combinatul de celuloza si hartie (CCH), restructurat dupa 1990 si redenumit ‘Dunacor’ combinatul de fibre artificiale (CFA), actualmente desfiintat (in fostele spatii activeaza diverse societati comerciale printre care si o sectie a fostului combinat de prelucrare a lemnului), si termocentrala Chiscani.

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 5340

Adresa primarie: STR. PRINCIPALA, nr. 224, cod postal 817025

Telefon: 0239/664011

Website: www.primariachiscani.ro

Comuna se află pe malul Dunării, imediat în amonte de orașul Brăila. Prin comună trec șoselele naționale DN2B, care leagă Brăila de Buzău și DN21, care leagă Brăila de Slobozia. Lângă Vărsătura, din DN22 se ramifică șoseaua județeană DJ212, care trece prin satul de reședință și duce de-a lungul Dunării spre sud către Tichilești, Berteștii de Jos și mai departe la Mihail Kogălniceanu (ultima în județul Ialomița).

SCURT ISTORIC

Satele au fost înființate pe la 1828, după retrocedarea raialei Brăilei de către Imperiul Otoman Țării Românești. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Chiscani făcea parte din plasa Vădeni a județului Brăila și era formată din satele Chiscani, Lacu Sărat și Băile Sărate (cu cătunul Vărsătura), având 1024 de locuitori. În comună funcționau 2 biserici ortodoxe și două școli ce aveau în total 66 de elevi (din care 13 fete). Anuarul Socec consemnează în 1925 comuna Chișcani cu o populație de 2356 locuitori în satele Chișcani, Satu Nou și Lacu Sărat și în cătunele Băile-Lacul Sărat, Blasova și Vărsătura.

În 1950, a fost inclusă în orașul regional Brăila din regiunea Galați, iar în 1968 a devenit comună suburbană a municipiului Brăila, având componența actuală. În 1990, comuna a fost subordonată direct județului Brăila, conceptul de comună suburbană fiind eliminat din legislație.

Singurul obiectiv din comuna Chiscani inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local este obeliscul din fața primăriei, din satul Chiscani, ridicat în 1938 în memoria victimelor Primului Război Mondial, și clasificat ca monument memorial sau funerar.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top