Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Ciocile

 

 

 

Situata la 80 km sud-vest de Braila, localitatea Ciocile a luat fiinta de la sfarsitul secolului al XVIII – lea. Are in componenta satele Ciocile, Chioibasesti, Odaeni si Chichinetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia Totala: 2802

Adresa primarie: Str. Principala, nr. 84

Telefon: 0239/699210

Website: www.ciocile.com

Comuna se află în extremitatea sud-vestică a județului, la limita cu județele Ialomița și Buzău. Este deservită de șoseaua județeană DJ211C, care se termină în satul de reședință și leagă comuna spre est de Dudești.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Călmățuiul a județului Brăila și avea în componență doar satul Ciocile, cu o populație de 1468 de locuitori. În comună funcționau o moară de aburi, o biserică zidită de locuitori între 1875–1879, o școală de băieți cu 25 de elevi, înființată în 1834 și una de fete cu 7 eleve, înființată în 1875. În aceeași perioadă, pe teritoriul actual al comunei mai funcționa în aceeași plasă și comuna Chichinețu, formată din cătunele Chichinețu și Chioibășești, cu o populație totală de 1043 de locuitori. În comună funcționau o școală mixtă frecventată de 44 de elevi și înființată în 1858 și o biserică zidită de fostul proprietar Sorescu în 1842. În 1925, cele două comune funcționau în aceeași plasă și în aceeași compoziție, Ciocile având 2132 locuitori, iar Chichinețu — 1360.

În 1950, comunele au trecut la raionul Făurei din regiunea Galați. În timp, comuna Chichinețu a fost desființată și inclusă în comuna Ciocile, iar satul Chichinețu a luat numele de Ștefan Gheorghiu. În 1968, comuna Ciocile a fost inclusă, în actuala componență, în județul Brăila, reînființat, Satul Chichinețu și-a redobândit numele în 1996.

Singurul obiectiv din comuna Ciocile inclus pe lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local îl constituie adăpătorile din piatră, datând din secolul al XIX-lea, aflate la intrarea în satul Ciocile, și clasificate ca monument memorial sau funerar.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top