Comuna Ciresu

Comuna Ciresu

 

 

 

Situata pe linia ferata Faurei- Fetesti, compusa din satele Ciresu, Batogu (atestat la 4 iulie 1614, sub numele de Batogu mic), Ionesti, Scarlatesti si Vultureni, comuna reprezinta una dintre cele mai mari unitati administrative ale judetului. Pe raza satului Batogu a fost descoperit un tezaur datand din vremea lui Mihai Viteazul, aflat in colectiile Muzeului Brailei.

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 3106

Adresa primarie: Str.1 Decembrie 1918, nr. 12, cod postal 817035

Telefon: 0239/623749

Website: Nu detine site

Comuna se află în partea de vest a județului, la sud de orașul Făurei. Prin comună trece șoseaua județeană DJ203, care o leagă spre est de Însurăței și spre nord de Făurei, precum și de șoseaua județeană DJ203R, ramificată din prima la Ulmu și care o leagă spre est de Bordei Verde terminându-se mai departe în DN21. Prin comună trece și calea ferată Făurei-Fetești, pe care este deservită de stațiile Cireșu și Scărlătești.

SCURT ISTORIC

Satul de reședință s-a înființat la 1812, pe moșia lui Scarlat Grădișteanu. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Slobozia-Cireșu, făcea parte din plasa Ianca a județului Brăila și cuprindea doar satul de reședință, cu o populație de 706 locuitori. În comună funcționau o școală mixtă înființată în 1856 sau 1865, o biserică ortodoxă ridicată în 1846 de proprietarul Tache Fălcoianu, 3 mori de vânt și una cu aburi. Pe teritoriul actual al comunei mai funcționau și comunele Batogu, în aceeași plasă, și Fleașca, în plasa Călmățui. Prima era compusă din satele Batogu și Ionești și avea o populație de 862 de locuitori. În ea funcționau o școală mixtă cu 28 de elevi (din care 4 fete) înființată în 1852, o moară de aburi și o biserică construită de locuitori în 1852. Comuna Fleașca avea în componență satele Fleașca și Scărlătești, cu o populație totală de 908 locuitori; aici funcționau o biserică fondată de moșierul Anastase Simu în 1875 și o școală mixtă cu 79 de elevi (din care 19 fete), înființată în 1863. În 1925, comuna Slobozia-Cireșu fusese desființată și inclusă în comuna Fleașca, ce avea atunci 2143 de locuitori. Tot atunci, comuna Batogu este consemnată în Anuarul Socec în aceeași plasă cu 1100 de locuitori.

Cu timpul, centrul comunei Fleașca s-a mutat spre satul Cireșu, acesta devenind și centrul comunei. În 1950, comunele Batogu și Cireșu au fost incluse în raionul Făurei din regiunea Galați, până în 1968. Între timp, satul Fleașca a fost denumit Colonel A. Grigorescu și apoi, în 1964, Vultureni.[13] Odată cu reorganizarea administrativă din 1968, comuna Batogu a fost desființată și inclusă în comuna Cireșu, și aceasta arondată județului Brăila, reînființat.

Singurul obiectiv din comuna Cireșu inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument istoric de interes local este situl arheologic din punctul „Popină” de la nord de satul Scărlătești, sit care cuprinde o așezare eneolitică aparținând culturii Gumelnița, faza A1; morminte din Epoca Bronzului timpuriu și mijlociu; și niște morminte sarmatice datând din secolele al II-lea–al III-lea e.n.


View Larger Map

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *