Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Galbenu

 

 

 

 

Aflata in partea de vest a judetului, comuna cuprinde satele Galbenu, situat pe soseaua Faurei- Buzau, Drogu, Satuc, Pantecani, Zamfiresti. Pana in 1950, aceste localitati au facut parte din judetul Ramnicu Sarat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recesamant 2011 – Populatie totala: 3168

Adresa primarie: Str. Primariei, nr. 29, cod postal 817055

Telefon: 0239/696270

Website: NU DETIN

Comuna se află în extremitatea vestică a județului, la limita cu județul Buzău. Este traversată de șoseaua județeană DJ203, care o leagă spre nord-vest de Râmnicu Sărat și spre sud de Făurei și mai departe de Însurăței. Din DJ203 se desprinde la Galbenu șoseaua județeană DJ203A, care duce spre est pe malul nordic al lacului Jirlău spre Vișani. Prin comună trece și calea ferată Făurei-Tecuci, pe care este deservită de stația Drogu.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Galbenu făcea parte din plasa Râmnicul de Jos a județului Râmnicu Sărat și era formată din cătunele Galbenu și Pântecani, cu o populație de 973 de locuitori. În comună funcționau o școală cu 62 de elevi fondată în 1872 de Toma Tâmpeanu și o biserică zidită în 1842 de paharnicul Enache Papazol. În acea perioadă, pe teritoriul actual al comunei funcționau în aceeași plasă și comunele Drogu și Slobozia-Galbenu. Comuna Drogu avea în componență satele Drogu și Andreești, cu 938 de locuitori; aici funcționau o școală de băieți cu 32 de elevi fondată de locuitori în 1882 și o biserică ortodoxă zidită tot de locuitori în 1857. Comuna Slobozia-Galbenu era formată doar din satul de reședință (astăzi denumit Sătuc), cu 547 de locuitori, și avea o moară cu aburi, o școală și o biserică ortodoxă clădită de paharnicul Hristodor în 1837.

În 1925, cele trei comune făceau parte din plasa Orașul a aceluiași județ. Comuna Slobozia-Galbenu avea în componență și satul Robeasca, și avea în total 1011 locuitori.  Celelalte două comune aveau aceeași configurație și o populație de 1002 locuitori (Drogu) și respectiv 1027 de locuitori (Galbenu).

În 1950, comunele au fost incluse în raionul Făurei al regiunii Galați. Comuna Slobozia-Galbenu a fost desființată și împărțită între comunele Robeasca (satul Robeasca) și Galbenu (satul Sătuc). În 1968, comuna Drogu a fost și ea desființată și inclusă în comuna Galbenu, care a fost transferată la județul Brăila.

Două obiective din comuna Galbenu sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Brăila, ca monumente de interes local. Unul este clasificat ca monument de for public: bustul lui Toma Tâmpeanu din curtea școlii generale din Galbenu; celălalt este clasificat ca monument memorial sau funerar, monumentul eroilor Primului Război Mondial, ridicat în fața primăriei din Galbenu în 1937.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top