AU DEBUTAT ÎNSCRIERILE LA ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE „VESPASIAN LUNGU” BRĂILA
Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila a dat startul
Read more...
Situata in partea de vest a judetului pe soseaua Braila- Ramnicu Sarat, comuna inglobeaza satele Gradistea, Ibrianu, Maraloiu, toate aflate, pana in 1950, in administratia fostului judet Ramnicu Sarat. Centrul administrativ al comunei se afla in satul Gradistea, atestat la 1409, sub numele de Ciulnita (la cativa km de localitate se afla lacul Ciulnita). Cercetarile arheologice sistematice efectuate la Popina Curmatura, aflata la 4 km de sat, au scos la iveala importante vestigii din perioada dacica. Pe raza satului Maraloiu, atestat la 24 mai 1613, cu denumirea Dudesti, a fost descoperit un tezaur monetar datand din secolul al XIV-lea.
Recensamant 2011 – Populatia totala: 2308
Adresa primarie: Str. Tirgului, nr. 38
Telefon: 0239/615658
Website: www.primariagradisteabraila.ro
Comuna se află în nord-vestul județului, pe malul stâng al râului Buzău, la limita cu județul Buzău. Este străbătută de șoseaua națională DN22 care leagă Brăila de Râmnicu Sărat. Din acest drum se ramifică la Grădiștea șoseaua județeană DJ202A, care duce către nord spre Racovița și Salcia Tudor, unde se termină în DN23.
SCURT ISTORIC
La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul comunei actuale funcționau comunele Gradiștea de Jos și Gradiștea de Sus, în plasa Gradiștea a județului Râmnicu Sărat. Comuna Gradiștea de Jos avea în componență doar satul de reședință, cu o populație de 564 de locuitori; în comună exista o biserică zidită de locuitori în 1871 și o școală mixtă cu 44 de elevi, înființată în 1887. Comuna Gradiștea de Sus era formată din satele Gradiștea de Sus, Balta Albă, Gradiștea de Sus Nouă și Custura, cu o populație totală de 1592 de locuitori. În comuna Gradiștea de Sus funcționau două școli de băieți cu 150 de elevi în total — una la Balta Albă fondată în 1886 și una la Gradiștea de Sus, fondată în 1871, ambele de către stat — precum și două biserici: una din 1871 la Gradiștea de Sus, și alta din 1886 la Balta Albă. Satul Maraloiu făcea pe atunci parte din comuna Câineni.
În 1925, cele două comune fuseseră unite sub numele de Grădiștea, comună cu 2766 de locuitori, făcând parte din plasa Boldu a aceluiași județ, și formată din satele Băile, Gradiștea de Sus, Gradiștea de Jos și Ibrianu. Satul Maraloiu fusese transferat atunci comunei Amara.
În 1950, comuna Gradiștea a fost inclusă în plasa Făurei din regiunea Galați. În 1968, comuna a trecut la județul Brăila, primind și satul Maraloiu de la comuna Amara, desființată. Tot atunci, satele Grădiștea de Jos și Grădiștea de Sus au fost unite formând satul Grădiștea.
Singurul obiectiv de pe teritoriul comunei Grădiștea inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local este situl arheologic de la popina „Movila Crestată” aflat pe malul stâng al Buzăului, la 4 km sud-est de satul Grădiștea. Situl conține o așezare aparținând culturii geto-dace, din secolele al II-lea–I î.e.n.
LEAVE YOUR COMMENT