Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Mircea Voda

 

 

 

Situata pe drumul national Braila – Buzau, intre Faurei si Ianca, comuna este formata din satele Mircea Voda si Dedulesti, aceasta din urma mentionat in primul deceniu al secolului al XIV- lea, cu numele de Chiscani, ulterior ca Slobozia – Dedulesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 3167

Adresa primarie: Str. Mircea Cel Batran, nr. 41, cod postal 817095

Telefon: 0239/669583

Website: NU DETINE

Comuna se află în partea central-vestică a județului, pe malul drept al râului Buzău. Este străbătută de șoseaua națională DN2B, care leagă Brăila de Buzău. Prin comună trece și calea ferată Buzău–Brăila, pe care este deservită de stația Dedulești.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe actualul teritoriu al comunei funcționa comuna Dedulești, în plasa Ianca a județului Brăila, formată din satele Dedulești, Bagdat, Vișineni, Gherghișani și Vlădulești, cu o populație totală de 954 de locuitori. Inițial întemeiat pe la 1810 aproape de râul Buzău, satul Dedulești a fost mutat pe la 1873 în poziția actuală din cauza unor inundații. În comuna Dedulești funcționa atunci o biserică ortodoxă zidită de locuitori în 1860. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna Dedulești cu 1062 de locuitori în satele Dedulești și Bagdat și în cătunul Negulești, aparținând aceleiași plăși. Începând cu 1921, locuitorii satului Nisipurile din județul Râmnicu Sărat au părăsit amplasamentul satului de pe teritoriul actualei comune Jirlău, din cauza altor inundații provocate tot de râul Buzău, și s-au stabilit pe teritoriul comunei Dedulești. În 1931, apăruse comuna Mircea Vodă, separată de comuna Dedulești, dar în scurt timp, comunele au fost din nou unite, noul sat Mircea Vodă devenind de această dată reședința comunei.

În 1950, comuna a intrat în subordinea raionului Făurei din regiunea Galați, revenind în 1968 la județul Brăila, reînființat.

Două obiective din comuna Mircea Vodă sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monumente istorice de interes local. Unul este clasificat ca sit arheologic, este vorba despre așezarea de la „Popină”, aflată la 2 km nord-est de satul Dedulești, pe malul drept al Buzăului (la 200 m de terasă), așezare datând din Epoca Bronzului și fiind încadrată în cultura Coslogeni. Celălalt monument este clasificat ca monument memorial și se află în parcul satului Mircea Vodă: el comemorează eroii din Primul Război Mondial.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top